Thermostability of Multidomain Proteins: Elongation Factors EF-Tu from Escherichia coli and Bacillus stearothermophilus and Their Chimeric Forms.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378050%3A_____%2F04%3A23033143" target="_blank" >RIV/68378050:_____/04:23033143 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61388963:_____/04:23033143
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Thermostability of Multidomain Proteins: Elongation Factors EF-Tu from Escherichia coli and Bacillus stearothermophilus and Their Chimeric Forms.
Popis výsledku v původním jazyce
Recombinant mesophilic E. coli (Ec) and thermophilic B. stearothermophilus (Bst) elongation factors EF-Tu, their isolated G-domains and six chimeric EF-Tus composed of domains of either EF-Tu were prepared and their GDP/GTP binding activities and thermostability characterized. BstEF-Tu and BstG-domain bound GDP and GTP with affinities in nanomolar and submicromolar ranges, respectively, fully comparable with those of EcEF-Tu. In contrast, the EcG-domain bound the nucleotides with much lower, micromolaraffinities. The exchange of domains 2, 3 had essentially no effect on the GDP binding activity, all complexes of chimeric EF-Tus with GDP retained Kds in the nanomolar range. The final thermostability level of either EF-Tu was the result of a cooperativeinteraction between the G-domains and domains 2+3. The G-domains set up a basic level of the thermostability, which was about 20 0C higher with the BstG-domain than with the EcG-domain.
Název v anglickém jazyce
Thermostability of Multidomain Proteins: Elongation Factors EF-Tu from Escherichia coli and Bacillus stearothermophilus and Their Chimeric Forms.
Popis výsledku anglicky
Recombinant mesophilic E. coli (Ec) and thermophilic B. stearothermophilus (Bst) elongation factors EF-Tu, their isolated G-domains and six chimeric EF-Tus composed of domains of either EF-Tu were prepared and their GDP/GTP binding activities and thermostability characterized. BstEF-Tu and BstG-domain bound GDP and GTP with affinities in nanomolar and submicromolar ranges, respectively, fully comparable with those of EcEF-Tu. In contrast, the EcG-domain bound the nucleotides with much lower, micromolaraffinities. The exchange of domains 2, 3 had essentially no effect on the GDP binding activity, all complexes of chimeric EF-Tus with GDP retained Kds in the nanomolar range. The final thermostability level of either EF-Tu was the result of a cooperativeinteraction between the G-domains and domains 2+3. The G-domains set up a basic level of the thermostability, which was about 20 0C higher with the BstG-domain than with the EcG-domain.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Protein Science
ISSN
0961-8368
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
89-99
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—