Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Z kuchyně přátel. Česká společnost a kulturní transfer z gastronomií SSSR a zemí sovětského bloku (1948-1989)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378114%3A_____%2F10%3A00354963" target="_blank" >RIV/68378114:_____/10:00354963 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Z kuchyně přátel. Česká společnost a kulturní transfer z gastronomií SSSR a zemí sovětského bloku (1948-1989)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tento článek je věnován gastronomickému diskursu v Československu v letech 1948-1989, který byl ovlivněn komunistickým režimem a státním intervencemi. K jeho rysům patřila rozsáhlá propagace racionálního stravování, zatímco "haute cuisine" byla předevšímv padesátých letech potlačena. Dále autor analyzuje otázku role gastronomií "bratrských zemí" sovětského bloku. Ukazuje, že kulturní transfer v gastronomii se skládá z recepce kuchařských receptů a článků o gastronomii, osobních kontaktů se zahraniční kuchyní a z dovozu potravin. Po roce 1989 se československá gastronomie přeorientovala na západní státy.

  • Název v anglickém jazyce

    Fraternal cuisine. Czech society and culinary transfer from the USSR and other countries of the Soviet bloc 1948-1989

  • Popis výsledku anglicky

    This article is devoted to gastronomic discourse in Czechoslovakia from 1948 to 1989, when it was influenced by the communist régime and state intervention. Among its features was the excessive promotion of "rational nutrition", while its opposite (especially in the 1950s) haute-cuisine, was squeezed out. Futher, author considers the question related to role the cuisines "fraternal countries" in the soviet bloc. It was shown, that cultural transfer in gastronomy are consisted of the reception of publications of recipes and articles related to the culinary arts, personal encounters with foreign cuisine and importation of foodstuffs. After 1989 was made changes of gastronomic trends towards West Europe.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AB - Dějiny

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Soudobé dějiny

  • ISSN

    1210-7050

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    24

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus