Vakuové chlazení kapalin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F02%3A02083777" target="_blank" >RIV/68407700:21220/02:02083777 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Vacuum Cooling of Liquids
Popis výsledku v původním jazyce
Vacuum cooling is very often used when a fast temperature decrease of products is required. Particularly food industry, pharmaceutics and other areas take advantage of a fast cooling process which reduces high temperature effects and minimizes the time during which can occur, for example, increased growth of microorganisms. The basic principle of vacuum cooling consists in removing of the latent (evaporating) heat of a solvent (usually water), which implies a fast decrease of the cooled liquid temperature. To keep the evaporation process running, continual reducing of the total pressure in the equipment must be applied. This paper describes a simple mathematical model of a vacuum cooling process which enables to predict a temperature evolution regarding an equipment size, vacuum pump parameters and properties of the cooled liquid.
Název v anglickém jazyce
Vacuum Cooling of Liquids
Popis výsledku anglicky
Vacuum cooling is very often used when a fast temperature decrease of products is required. Particularly food industry, pharmaceutics and other areas take advantage of a fast cooling process which reduces high temperature effects and minimizes the time during which can occur, for example, increased growth of microorganisms. The basic principle of vacuum cooling consists in removing of the latent (evaporating) heat of a solvent (usually water), which implies a fast decrease of the cooled liquid temperature. To keep the evaporation process running, continual reducing of the total pressure in the equipment must be applied. This paper describes a simple mathematical model of a vacuum cooling process which enables to predict a temperature evolution regarding an equipment size, vacuum pump parameters and properties of the cooled liquid.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BJ - Termodynamika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
15th International Congress of Chemical and Process Engineering CHISA 2002
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
25. 8. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—