Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vakuové chlazení kapalin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F02%3A02083777" target="_blank" >RIV/68407700:21220/02:02083777 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Vacuum Cooling of Liquids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vacuum cooling is very often used when a fast temperature decrease of products is required. Particularly food industry, pharmaceutics and other areas take advantage of a fast cooling process which reduces high temperature effects and minimizes the time during which can occur, for example, increased growth of microorganisms. The basic principle of vacuum cooling consists in removing of the latent (evaporating) heat of a solvent (usually water), which implies a fast decrease of the cooled liquid temperature. To keep the evaporation process running, continual reducing of the total pressure in the equipment must be applied. This paper describes a simple mathematical model of a vacuum cooling process which enables to predict a temperature evolution regarding an equipment size, vacuum pump parameters and properties of the cooled liquid.

  • Název v anglickém jazyce

    Vacuum Cooling of Liquids

  • Popis výsledku anglicky

    Vacuum cooling is very often used when a fast temperature decrease of products is required. Particularly food industry, pharmaceutics and other areas take advantage of a fast cooling process which reduces high temperature effects and minimizes the time during which can occur, for example, increased growth of microorganisms. The basic principle of vacuum cooling consists in removing of the latent (evaporating) heat of a solvent (usually water), which implies a fast decrease of the cooled liquid temperature. To keep the evaporation process running, continual reducing of the total pressure in the equipment must be applied. This paper describes a simple mathematical model of a vacuum cooling process which enables to predict a temperature evolution regarding an equipment size, vacuum pump parameters and properties of the cooled liquid.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    BJ - Termodynamika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    15th International Congress of Chemical and Process Engineering CHISA 2002

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    25. 8. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku