Starch Foam Expansion in a Closed Mold
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F10%3A00168761" target="_blank" >RIV/68407700:21220/10:00168761 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Starch Foam Expansion in a Closed Mold
Popis výsledku v původním jazyce
Processes with thermal treatment of starch-based materials for biologically degradable packaging products are analyzed. The paper describes experiments on thermal forming of potato starch-based water suspensions in a closed mold at elevated pressures andtemperatures of walls up to 200 °C. The time course of temperatures and also the sample expansion were detected by a network of thermocouples and compared with the pressure recorded inside the mold. Evolution of temperature profiles enables estimation of time courses of sample expansion. Experiments with marking particles show that the crust sticks to the heater walls and only the sample core expands. Temperatures and pressures are closely related dutiny expansion and the free water evaporation stage.Experiments confirm that temperatures are more or less uniform in the longitudinal direction and that the time profiles of temperature and pressure are characterized by peaks corresponding to perforation and recovery of foamed structure.
Název v anglickém jazyce
Starch Foam Expansion in a Closed Mold
Popis výsledku anglicky
Processes with thermal treatment of starch-based materials for biologically degradable packaging products are analyzed. The paper describes experiments on thermal forming of potato starch-based water suspensions in a closed mold at elevated pressures andtemperatures of walls up to 200 °C. The time course of temperatures and also the sample expansion were detected by a network of thermocouples and compared with the pressure recorded inside the mold. Evolution of temperature profiles enables estimation of time courses of sample expansion. Experiments with marking particles show that the crust sticks to the heater walls and only the sample core expands. Temperatures and pressures are closely related dutiny expansion and the free water evaporation stage.Experiments confirm that temperatures are more or less uniform in the longitudinal direction and that the time profiles of temperature and pressure are characterized by peaks corresponding to perforation and recovery of foamed structure.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA101%2F06%2F0535" target="_blank" >GA101/06/0535: Tepelné zpracování biodegradovatelných látek</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Bioprocess Technology
ISSN
1935-5130
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
IE - Irsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—