Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Starch Foam Expansion in a Closed Mold

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F10%3A00168761" target="_blank" >RIV/68407700:21220/10:00168761 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Starch Foam Expansion in a Closed Mold

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Processes with thermal treatment of starch-based materials for biologically degradable packaging products are analyzed. The paper describes experiments on thermal forming of potato starch-based water suspensions in a closed mold at elevated pressures andtemperatures of walls up to 200 °C. The time course of temperatures and also the sample expansion were detected by a network of thermocouples and compared with the pressure recorded inside the mold. Evolution of temperature profiles enables estimation of time courses of sample expansion. Experiments with marking particles show that the crust sticks to the heater walls and only the sample core expands. Temperatures and pressures are closely related dutiny expansion and the free water evaporation stage.Experiments confirm that temperatures are more or less uniform in the longitudinal direction and that the time profiles of temperature and pressure are characterized by peaks corresponding to perforation and recovery of foamed structure.

  • Název v anglickém jazyce

    Starch Foam Expansion in a Closed Mold

  • Popis výsledku anglicky

    Processes with thermal treatment of starch-based materials for biologically degradable packaging products are analyzed. The paper describes experiments on thermal forming of potato starch-based water suspensions in a closed mold at elevated pressures andtemperatures of walls up to 200 °C. The time course of temperatures and also the sample expansion were detected by a network of thermocouples and compared with the pressure recorded inside the mold. Evolution of temperature profiles enables estimation of time courses of sample expansion. Experiments with marking particles show that the crust sticks to the heater walls and only the sample core expands. Temperatures and pressures are closely related dutiny expansion and the free water evaporation stage.Experiments confirm that temperatures are more or less uniform in the longitudinal direction and that the time profiles of temperature and pressure are characterized by peaks corresponding to perforation and recovery of foamed structure.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA101%2F06%2F0535" target="_blank" >GA101/06/0535: Tepelné zpracování biodegradovatelných látek</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Bioprocess Technology

  • ISSN

    1935-5130

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    IE - Irsko

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus