Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kontaktní a objemový ohřev bramborového škrobu v uzavřené formě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F08%3A02147724" target="_blank" >RIV/68407700:21220/08:02147724 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Contact and volumetric heating of potato starch in a closed mould

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Processes of thermal treatment of starch-based materials for biologically degradable packaging products are analyzed. The contribution describes experiments on thermal forming of potato starch based water suspensions in a closed mold at elevated pressures and temperatures up to 200 0C. Liquid samples are heated in laboratory molds either by contact with the heating plates or by direct ohmic heating. The time course of temperatures as well as the sample expansion were detected by a network of thermocouples and compared with the recorded pressure inside the mold. Results show some disadvantages of the direct ohmic heating and microwave heating .The experimentally observed fact, that the radial temperatures are almost uniform, does not correspond to the idea of a radial flow of liquid core, suggested by Zitny and therefore is substituted by a model of expanding foam. The foam behavior is modeled according to the idea of expanding spherical bubble, filled by a saturated steam, Fan.

  • Název v anglickém jazyce

    Contact and volumetric heating of potato starch in a closed mould

  • Popis výsledku anglicky

    Processes of thermal treatment of starch-based materials for biologically degradable packaging products are analyzed. The contribution describes experiments on thermal forming of potato starch based water suspensions in a closed mold at elevated pressures and temperatures up to 200 0C. Liquid samples are heated in laboratory molds either by contact with the heating plates or by direct ohmic heating. The time course of temperatures as well as the sample expansion were detected by a network of thermocouples and compared with the recorded pressure inside the mold. Results show some disadvantages of the direct ohmic heating and microwave heating .The experimentally observed fact, that the radial temperatures are almost uniform, does not correspond to the idea of a radial flow of liquid core, suggested by Zitny and therefore is substituted by a model of expanding foam. The foam behavior is modeled according to the idea of expanding spherical bubble, filled by a saturated steam, Fan.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA101%2F06%2F0535" target="_blank" >GA101/06/0535: Tepelné zpracování biodegradovatelných látek</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    18th International Congress of Chemical and Process Engineering, CHISA 2008, ISBN 978-80-02-02047-9

  • ISBN

    978-80-02-02047-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Czech Society of Chemical Engineering

  • Místo vydání

    Prague

  • Místo konání akce

    Prague

  • Datum konání akce

    10. 9. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku