Kontaktní a objemový ohřev bramborového škrobu v uzavřené formě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F08%3A02147724" target="_blank" >RIV/68407700:21220/08:02147724 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Contact and volumetric heating of potato starch in a closed mould
Popis výsledku v původním jazyce
Processes of thermal treatment of starch-based materials for biologically degradable packaging products are analyzed. The contribution describes experiments on thermal forming of potato starch based water suspensions in a closed mold at elevated pressures and temperatures up to 200 0C. Liquid samples are heated in laboratory molds either by contact with the heating plates or by direct ohmic heating. The time course of temperatures as well as the sample expansion were detected by a network of thermocouples and compared with the recorded pressure inside the mold. Results show some disadvantages of the direct ohmic heating and microwave heating .The experimentally observed fact, that the radial temperatures are almost uniform, does not correspond to the idea of a radial flow of liquid core, suggested by Zitny and therefore is substituted by a model of expanding foam. The foam behavior is modeled according to the idea of expanding spherical bubble, filled by a saturated steam, Fan.
Název v anglickém jazyce
Contact and volumetric heating of potato starch in a closed mould
Popis výsledku anglicky
Processes of thermal treatment of starch-based materials for biologically degradable packaging products are analyzed. The contribution describes experiments on thermal forming of potato starch based water suspensions in a closed mold at elevated pressures and temperatures up to 200 0C. Liquid samples are heated in laboratory molds either by contact with the heating plates or by direct ohmic heating. The time course of temperatures as well as the sample expansion were detected by a network of thermocouples and compared with the recorded pressure inside the mold. Results show some disadvantages of the direct ohmic heating and microwave heating .The experimentally observed fact, that the radial temperatures are almost uniform, does not correspond to the idea of a radial flow of liquid core, suggested by Zitny and therefore is substituted by a model of expanding foam. The foam behavior is modeled according to the idea of expanding spherical bubble, filled by a saturated steam, Fan.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA101%2F06%2F0535" target="_blank" >GA101/06/0535: Tepelné zpracování biodegradovatelných látek</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
18th International Congress of Chemical and Process Engineering, CHISA 2008, ISBN 978-80-02-02047-9
ISBN
978-80-02-02047-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Název nakladatele
Czech Society of Chemical Engineering
Místo vydání
Prague
Místo konání akce
Prague
Datum konání akce
10. 9. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—