Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ohmický ohřev škrobové suspenze v uzavřené formě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F07%3A02133629" target="_blank" >RIV/68407700:21220/07:02133629 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ohmický ohřev škrobové suspenze v uzavřené formě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek je zaměřen na modelování tepelného zpracování škrobových suspenzí v uzavřené formě při vyšších tlacích, v kombinaci s ohmickým ohřevem. Tato technologie byla navržena pro produkci obalů z biodegradovatelných materiálů, které by nahradily obalyplastové. Příspěvek se snaží vysvětlit mechanismus expanze vzorku a tvorby krusty. Pro popis teplotní historie a procesu expanze vzorku je navržen konečněprvkový 2D model operující se dvěma překrývajícími se sítěmi. Nepohyblivá síť představuje topné plotny a kůrku. Pohybující se síť popisuje expandující jádro (pěnu). Expanze pěny je modelována na základě představy expandující bubliny, vyplněné nasycenou parou s viskoelastickými stěnami.

  • Název v anglickém jazyce

    Ohmic Heating of Starch Suspension in Closed Mould

  • Popis výsledku anglicky

    The contribution is aimed to the processes of thermal treatment of starch-based materials for biologically degradable packaging products. The combined heating of starch-based suspension (direct ohmic heating and thermal processing of starch based suspensions) was performed in a closed mould. The sample expands significantly during heating and this expansion is accompanied by gradual formation of crust and a porous layer in the core. The mathematical model of the combined ohmic heating of starch suspension was formulated. The FEM model is based upon the concept of two overlapping 2D meshes. The foam behavior is modeled according to the idea of expanding spherical bubble, filled by a saturated steam and with viscoelastic walls. A simplified model of a homogeneous sample will be presented. Parameters of models are identified by comparing the theoretical predictions with the experimental data.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA101%2F06%2F0535" target="_blank" >GA101/06/0535: Tepelné zpracování biodegradovatelných látek</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CHISA 2007, 54. Konference chemického a procesního inženýrství

  • ISBN

    80-86059-47-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    1-12

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní

  • Datum konání akce

    15. 10. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku