Termicko-expanzní hydrolýza pšeničné slámy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F12%3A00194850" target="_blank" >RIV/68407700:21220/12:00194850 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2012/" target="_blank" >http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2012/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Termicko-expanzní hydrolýza pšeničné slámy
Popis výsledku v původním jazyce
Termicko-expanzní hydrolýza je nově vyvíjená technologie fyzikální předúpravy surovin, která se v současné době začíná instalovat v provozních technologiích výroby biopaliv. Její uplatnění lze nalézt např. v bioplynových stanicích, kde se používá k zvýšení biodegradability lignocelulózových plodin nebo také ke sterilizaci živočišných odpadů. Tento článek pojednává o vlivu termicko-expanzní hydrolýzy na biodegradabilitu pšeničné slámy. Experimenty byly prováděny se substrátem voda-sláma s obsahem slámy 5% hm. v intervalech teploty zpracování 170-200°C a doby výdrže 0-60 minut. Na základě provedených experimentů bylo zjištěno, že míra biodegradability, posuzovaná na základě změn pH, CHSK kapalné fáze, koncentrace glukózy a struktury materiálu, roste sezvyšující se teplotou a dobou výdrže. Doporučené procesní parametry pro zpracování pšeničné slámy termicko-expanzní hydrolýzou jsou tyto: teplota zpracování 185-200°C s dobou zdržení 20-40 min. U hydrolyzátu je pak zaručena jeho maximální
Název v anglickém jazyce
Thermal-expansionary hydrolysis of wheat straw
Popis výsledku anglicky
Thermal-expansionary hydrolysis is a new developed technology of physical treatment for biomass which is actually being installed at biofuels technologies. Its using can be found for example in biogas plants where this technology could improve biodegradability of lignocellulosic biomass or could sterilize slaughter wastes. This paper deals with the influence of thermal-expansionary hydrolysis on biodegradability of wheat straw. All experiments were carried out under the processing temperature 170-200°Cand residence time 0-60 minutes. Biodegradability was investigated by the changes of pH, glucose concentration, COD and visual structure of straw. The experiments have shown that the biodegradability of wheat straw increases with increasing processing temperature and residence time. The recommended parameters for wheat straw treatment by thermal-expansionary hydrolysis are follows-processing temperature 185-200°C and residence time 20-40 minutes. Then obtained hydrolyzate is well-puply a
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Procesní technika 2012
ISBN
978-80-01-05109-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
1-9
Název nakladatele
České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
17. 9. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—