Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Termicko-expanzní hydrolýza pšeničné slámy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F12%3A00194850" target="_blank" >RIV/68407700:21220/12:00194850 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2012/" target="_blank" >http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2012/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Termicko-expanzní hydrolýza pšeničné slámy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Termicko-expanzní hydrolýza je nově vyvíjená technologie fyzikální předúpravy surovin, která se v současné době začíná instalovat v provozních technologiích výroby biopaliv. Její uplatnění lze nalézt např. v bioplynových stanicích, kde se používá k zvýšení biodegradability lignocelulózových plodin nebo také ke sterilizaci živočišných odpadů. Tento článek pojednává o vlivu termicko-expanzní hydrolýzy na biodegradabilitu pšeničné slámy. Experimenty byly prováděny se substrátem voda-sláma s obsahem slámy 5% hm. v intervalech teploty zpracování 170-200°C a doby výdrže 0-60 minut. Na základě provedených experimentů bylo zjištěno, že míra biodegradability, posuzovaná na základě změn pH, CHSK kapalné fáze, koncentrace glukózy a struktury materiálu, roste sezvyšující se teplotou a dobou výdrže. Doporučené procesní parametry pro zpracování pšeničné slámy termicko-expanzní hydrolýzou jsou tyto: teplota zpracování 185-200°C s dobou zdržení 20-40 min. U hydrolyzátu je pak zaručena jeho maximální

  • Název v anglickém jazyce

    Thermal-expansionary hydrolysis of wheat straw

  • Popis výsledku anglicky

    Thermal-expansionary hydrolysis is a new developed technology of physical treatment for biomass which is actually being installed at biofuels technologies. Its using can be found for example in biogas plants where this technology could improve biodegradability of lignocellulosic biomass or could sterilize slaughter wastes. This paper deals with the influence of thermal-expansionary hydrolysis on biodegradability of wheat straw. All experiments were carried out under the processing temperature 170-200°Cand residence time 0-60 minutes. Biodegradability was investigated by the changes of pH, glucose concentration, COD and visual structure of straw. The experiments have shown that the biodegradability of wheat straw increases with increasing processing temperature and residence time. The recommended parameters for wheat straw treatment by thermal-expansionary hydrolysis are follows-processing temperature 185-200°C and residence time 20-40 minutes. Then obtained hydrolyzate is well-puply a

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Procesní technika 2012

  • ISBN

    978-80-01-05109-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1-9

  • Název nakladatele

    České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    17. 9. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku