Ztekucení škrobu amarantové mouky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504588" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504588 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ztekucení škrobu amarantové mouky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem experimentů bylo posoudit možnost separace bílkovin a škrobu amarantové mouky. Hypothesa vycházela z předpokladu, že separaci bílkovin a škrobu bude vhodné provést ztekucením škrobu, přičemž po separaci kapalné fáze (ztekucený škrob) se získá tuháfáze chemicky založená převážně na bílkovinách. Za tímto účelem byly vybrány 3 komerční enzymové preparáty. Hydrolysa byla provedena za atmosférického tlaku. Bylo zjištěno, že za optimálních podmínek hydrolysy, tj. při dávkování mouka:voda = 1:20, dávceenzymu = 5 l.1000 kg-1 mouky a 4 h době hydrolysy je možné zhydrolysovat až 71% škrobu amarantové mouky. Ovšem za těchto podmínek dochází rovněž k hydrolyse bílkovin, a to přibližně 27% celkového obsahu bílkovin.
Název v anglickém jazyce
Liquefying of amaranth starch
Popis výsledku anglicky
Experiments were aimed to explore the possibility of liquefying of starch of amaranth flour. We hypothetised that after liquefying of starch a solid residue richer in plant protein would be gained. Three commercial enzymes # amylsases were chosen. Enzymehydrolysis of starch was conducted under mild condition at atmospheric pressure. It was found that under optimal conditios, i.e. ratio of flour to water 1:20, 5 l.1000 kg-1 of enzyme added and 4 h of hydrolysis, 71% of starch is liquefied to glucose.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek APROCHEM 2006 (Chemické technologie, 2)
ISBN
80-02-01812-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
2187-2193
Název nakladatele
Sprint Servis Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—