Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ztekucení škrobu amarantové mouky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504588" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504588 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ztekucení škrobu amarantové mouky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem experimentů bylo posoudit možnost separace bílkovin a škrobu amarantové mouky. Hypothesa vycházela z předpokladu, že separaci bílkovin a škrobu bude vhodné provést ztekucením škrobu, přičemž po separaci kapalné fáze (ztekucený škrob) se získá tuháfáze chemicky založená převážně na bílkovinách. Za tímto účelem byly vybrány 3 komerční enzymové preparáty. Hydrolysa byla provedena za atmosférického tlaku. Bylo zjištěno, že za optimálních podmínek hydrolysy, tj. při dávkování mouka:voda = 1:20, dávceenzymu = 5 l.1000 kg-1 mouky a 4 h době hydrolysy je možné zhydrolysovat až 71% škrobu amarantové mouky. Ovšem za těchto podmínek dochází rovněž k hydrolyse bílkovin, a to přibližně 27% celkového obsahu bílkovin.

  • Název v anglickém jazyce

    Liquefying of amaranth starch

  • Popis výsledku anglicky

    Experiments were aimed to explore the possibility of liquefying of starch of amaranth flour. We hypothetised that after liquefying of starch a solid residue richer in plant protein would be gained. Three commercial enzymes # amylsases were chosen. Enzymehydrolysis of starch was conducted under mild condition at atmospheric pressure. It was found that under optimal conditios, i.e. ratio of flour to water 1:20, 5 l.1000 kg-1 of enzyme added and 4 h of hydrolysis, 71% of starch is liquefied to glucose.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek APROCHEM 2006 (Chemické technologie, 2)

  • ISBN

    80-02-01812-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    2187-2193

  • Název nakladatele

    Sprint Servis Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku