Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Separation of amaranth protein

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509401" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509401 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Separation of amaranth protein

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fractionation of amaranth flour has been performed so far by water extraction during which starch and protein are washed out together. Protein may be separated from starch only with great difficulty. However, amaranth protein contains a high proportion of essential amino acids and can be a significant component in functional foodstuffs (as special nutritive dietetic component); it is thus suitable to be concentrated. The aim of tests was to examine possibilities for separating proteins and starch of amaranth flour. The procedure we selected was enzymatic breakdown of polysaccharides to the purpose of liquefying starch by hydrolysing it into soluble glucose, and enriching the solid phase with vegetable protein. Three enzymes were selected to this aim (amylase, glucoamylase and cellulase), and dosed in a conveniently chosen ratio. The reason for applying several enzymes during the reaction was their high specificity, given by the typical three-dimensional structure of enzyme in which the

  • Název v anglickém jazyce

    Separation of amaranth protein

  • Popis výsledku anglicky

    Fractionation of amaranth flour has been performed so far by water extraction during which starch and protein are washed out together. Protein may be separated from starch only with great difficulty. However, amaranth protein contains a high proportion of essential amino acids and can be a significant component in functional foodstuffs (as special nutritive dietetic component); it is thus suitable to be concentrated. The aim of tests was to examine possibilities for separating proteins and starch of amaranth flour. The procedure we selected was enzymatic breakdown of polysaccharides to the purpose of liquefying starch by hydrolysing it into soluble glucose, and enriching the solid phase with vegetable protein. Three enzymes were selected to this aim (amylase, glucoamylase and cellulase), and dosed in a conveniently chosen ratio. The reason for applying several enzymes during the reaction was their high specificity, given by the typical three-dimensional structure of enzyme in which the

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Summaries 5 - Systems and Technology

  • ISBN

    978-80-02-02250-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Process Engineering Publisher

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku