Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jedlé polymerní povlaky na chlazenou zeleninu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63507265" target="_blank" >RIV/70883521:28110/08:63507265 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jedlé polymerní povlaky na chlazenou zeleninu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Škrobovo-proteinový hydrolysát amarantové mouky je kapalný produkt vzniklý po enzymovém odbourávání škrobu amarantové mouky. Cílem enzymového ztekucení škrobu byla koncentrace bílkoviny v tuhé fázi. Škrobovo-proteinový hydrolysát je vedlejším produktem biochemické separace bílkovin a je možné ho využít např. ke tvorbě ochranných a jedlých povlaků na potraviny. Cílem experimentů bylo posoudit funkční vlastnosti tohoto povlaku na chlazené zelenině. Testy probíhaly na zkušebních vzorcích mrkve a sledoval se úbytek hmotnosti vzorků, který se srovnával se vzorky bez povlaku. Výsledky jsou presentovány graficky. Bylo potvrzeno, že u vzorků s povlakem vytvořeným za specifických podmínek docházelo k nižších ztrátám vlhkosti v průběhu jejich skladování.

  • Název v anglickém jazyce

    Edible polymeric coating onto refrigerated vegetable

  • Popis výsledku anglicky

    Starch-protein hydrolysate of amaranth flour is a liquid product after enzyme liquefaction of starch. The aim of liquefaction of starch was to concentrate of protein in solid phase. Starch-protein hydrolysate is a by-product of biochemical separation andmay be utilized e.g. as a protective and edible coating on food. The aim of presented study was to evaluate functional properties of starch-protein coating onto refrigerated vegetable. Tests were conducted on carrot samples and weight loses during storage in refrigerator were monitored. Results are graphically presented. It was found that weight loses of coated carrot samples were smaller than uncoated ones.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CD - Makromolekulární chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    APROCHEM 2008

  • ISBN

    978-80-02-02009-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Český svaz vědeckotechnologických společností

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Milovy

  • Datum konání akce

    16. 4. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku