Jedlé polymerní povlaky na chlazenou zeleninu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63507265" target="_blank" >RIV/70883521:28110/08:63507265 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jedlé polymerní povlaky na chlazenou zeleninu
Popis výsledku v původním jazyce
Škrobovo-proteinový hydrolysát amarantové mouky je kapalný produkt vzniklý po enzymovém odbourávání škrobu amarantové mouky. Cílem enzymového ztekucení škrobu byla koncentrace bílkoviny v tuhé fázi. Škrobovo-proteinový hydrolysát je vedlejším produktem biochemické separace bílkovin a je možné ho využít např. ke tvorbě ochranných a jedlých povlaků na potraviny. Cílem experimentů bylo posoudit funkční vlastnosti tohoto povlaku na chlazené zelenině. Testy probíhaly na zkušebních vzorcích mrkve a sledoval se úbytek hmotnosti vzorků, který se srovnával se vzorky bez povlaku. Výsledky jsou presentovány graficky. Bylo potvrzeno, že u vzorků s povlakem vytvořeným za specifických podmínek docházelo k nižších ztrátám vlhkosti v průběhu jejich skladování.
Název v anglickém jazyce
Edible polymeric coating onto refrigerated vegetable
Popis výsledku anglicky
Starch-protein hydrolysate of amaranth flour is a liquid product after enzyme liquefaction of starch. The aim of liquefaction of starch was to concentrate of protein in solid phase. Starch-protein hydrolysate is a by-product of biochemical separation andmay be utilized e.g. as a protective and edible coating on food. The aim of presented study was to evaluate functional properties of starch-protein coating onto refrigerated vegetable. Tests were conducted on carrot samples and weight loses during storage in refrigerator were monitored. Results are graphically presented. It was found that weight loses of coated carrot samples were smaller than uncoated ones.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
APROCHEM 2008
ISBN
978-80-02-02009-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Český svaz vědeckotechnologických společností
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Milovy
Datum konání akce
16. 4. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—