Aplikace škrobovo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky pro přípravu jedlých filmů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63507293" target="_blank" >RIV/70883521:28110/08:63507293 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace škrobovo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky pro přípravu jedlých filmů
Popis výsledku v původním jazyce
Škrobovo-proteinový hydrolysát amarantové mouky je kapalný produkt vzniklý po enzymovém odbourávání škrobu amarantové mouky. Cílem enzymového ztekucení škrobu byla koncentrace bílkoviny v tuhé fázi. Škrobovo-proteinový hydrolysát je vedlejším produktem biochemické separace bílkovin a snažili jsme se najít možnosti jeho potravinářských aplikací. Experimenty prokázaly, že má filmotvorné vlastnosti a že je možné ho použít k přípravě biodegradabilních a jedlých filmů. Přídavkem změkčovadla, v našem případěglycerinu, lze regulovat mechanické vlastnosti filmů. Se zvyšujícím se přídavkem změkčovadla dochází k rychlejšímu rozpouštění filmů. Výsledky testů rozpustnosti mohou posloužit jako podklad pro praktickou aplikaci biodegradabilních filmů a rovněž mohoubýt námětem pro další výzkum.
Název v anglickém jazyce
Application of starch-protein hydrolysate of amaranth flour for preparation of edible films
Popis výsledku anglicky
Starch-protein hydrolysate of amaranth flour is a liquid product after enzyme liquefaction of starch. The aim of liquefaction of starch was to concentrate of protein in solid phase. Starch-protein hydrolysate is a by-product of biochemical separation andwe tried to find possibilities of its utilisation in food-industry. Experiments proved that it has film-forming properties and may be applied as a biodegradable and edible film. By adding plasticiser, glycerin in our case, mechanical properties can be set-up. The increased amount of plasticiser the fastest solubility of films. The solubility tests may serve as a base for practical applications of biodegradable films and also may be a subject for another research.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
APROCHEM 2008
ISBN
978-80-02-02009-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Český svaz vědeckotechnologických společností
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Milovy
Datum konání akce
16. 4. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—