Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aplikace škrobovo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky pro přípravu jedlých filmů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A63507293" target="_blank" >RIV/70883521:28110/08:63507293 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aplikace škrobovo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky pro přípravu jedlých filmů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Škrobovo-proteinový hydrolysát amarantové mouky je kapalný produkt vzniklý po enzymovém odbourávání škrobu amarantové mouky. Cílem enzymového ztekucení škrobu byla koncentrace bílkoviny v tuhé fázi. Škrobovo-proteinový hydrolysát je vedlejším produktem biochemické separace bílkovin a snažili jsme se najít možnosti jeho potravinářských aplikací. Experimenty prokázaly, že má filmotvorné vlastnosti a že je možné ho použít k přípravě biodegradabilních a jedlých filmů. Přídavkem změkčovadla, v našem případěglycerinu, lze regulovat mechanické vlastnosti filmů. Se zvyšujícím se přídavkem změkčovadla dochází k rychlejšímu rozpouštění filmů. Výsledky testů rozpustnosti mohou posloužit jako podklad pro praktickou aplikaci biodegradabilních filmů a rovněž mohoubýt námětem pro další výzkum.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of starch-protein hydrolysate of amaranth flour for preparation of edible films

  • Popis výsledku anglicky

    Starch-protein hydrolysate of amaranth flour is a liquid product after enzyme liquefaction of starch. The aim of liquefaction of starch was to concentrate of protein in solid phase. Starch-protein hydrolysate is a by-product of biochemical separation andwe tried to find possibilities of its utilisation in food-industry. Experiments proved that it has film-forming properties and may be applied as a biodegradable and edible film. By adding plasticiser, glycerin in our case, mechanical properties can be set-up. The increased amount of plasticiser the fastest solubility of films. The solubility tests may serve as a base for practical applications of biodegradable films and also may be a subject for another research.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CD - Makromolekulární chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    APROCHEM 2008

  • ISBN

    978-80-02-02009-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Český svaz vědeckotechnologických společností

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Milovy

  • Datum konání akce

    16. 4. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku