Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modeling isolation of Amaranth protein by enzymatic breakdown of polysaccharides

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28140%2F11%3A43865511" target="_blank" >RIV/70883521:28140/11:43865511 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/11:43865511 RIV/70883521:28610/11:43865511

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Modeling isolation of Amaranth protein by enzymatic breakdown of polysaccharides

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This article deals with technology of biochemically separating proteins from amaranth. Technology we examined was enzymatic degradation of polysaccharides from amaranth flour in order to liquefy starch by hydrolysing it into soluble glucose, and to enrich the solid phase with vegetable protein. Three specific enzymes (amylase, glucoamylase and cellulase) were chosen to this purpose. Measured data were mathematically processed applying the mechanism of first-order kinetics in relation to non-decomposed starch. From processed experimental data it followed that the level of activation energy of starch hydrolysis is 9.7 x 104 J/mol and frequency factor is 29 min-1. Separated amaranth components valuable for health (proteins, liquid proteins and sugars, oil, fibre) may serve to prepare functional foodstuffs and quality supplements, cosmetics, as an ingredient in animal feed or as a source of biological fertilisers.

  • Název v anglickém jazyce

    Modeling isolation of Amaranth protein by enzymatic breakdown of polysaccharides

  • Popis výsledku anglicky

    This article deals with technology of biochemically separating proteins from amaranth. Technology we examined was enzymatic degradation of polysaccharides from amaranth flour in order to liquefy starch by hydrolysing it into soluble glucose, and to enrich the solid phase with vegetable protein. Three specific enzymes (amylase, glucoamylase and cellulase) were chosen to this purpose. Measured data were mathematically processed applying the mechanism of first-order kinetics in relation to non-decomposed starch. From processed experimental data it followed that the level of activation energy of starch hydrolysis is 9.7 x 104 J/mol and frequency factor is 29 min-1. Separated amaranth components valuable for health (proteins, liquid proteins and sugars, oil, fibre) may serve to prepare functional foodstuffs and quality supplements, cosmetics, as an ingredient in animal feed or as a source of biological fertilisers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Rasayan Journal of Chemistry: an international quarterly research journal of chemical sciences

  • ISSN

    0974-1496

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    IN - Indická republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    180-188

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus