Komplexní zpracování amarantové hmoty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63506863" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63506863 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28140/07:63505832
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Komplexní zpracování amarantové hmoty
Popis výsledku v původním jazyce
Disertační práce se zabývá jedním z perspektivních potravinových doplňků třetího tisíciletí, kterým je pseudocereálie amarant. Studiem této plodiny, zejména jejího zrna, bylo zjištěno mimořádné složení. Jedním z hlavních úkolů při využití amarantu jako suroviny rostlinné bílkoviny byla separace zejména celulosové složky od bílkoviny nebo naopak. Princip oddělení spočívá ve ztekucení jedné z výše uvedených složek. Součástí komplexního zpracování amarantu je separace proteinu ve formě roztoku, který vznikne enzymovou hydrolýzou amarantové suroviny. Při tomto zpracovávání se získávají produkty, které mají relativně velký obsah bílkovin. V důsledku optimalizace separace heterogenní reakční směsi byly také stanoveny matematické modely pro jednotlivé extrakce proteinu a škrobu z amarantového zrna a stonku. Byly řešeny i problémy možného využití zbytkové amarantové hmoty po opracování rostliny (semena, listy). Tyto odpady obsahují značné množství vysokomolekulárních sacharidů, bílkovin a jiný
Název v anglickém jazyce
Complex Processing of Amaranth Biomass
Popis výsledku anglicky
The dissertation thesis is engaged in one of the perspective food-stuff supplement of the third millennium which is a pseudo-cereal amaranth. Crop study, especially its seed, shown unique composition. One of the main goals during the amaranth exploitation as a plant protein raw material was the separation of cellulose part from protein and conversely. The separation principle is based on liquefaction of one of above-mentioned components. Part of the amaranth complex processing is protein separation in solution form which is created by the enzyme hydrolysis of the amaranth material. During this treatment obtain products which are rich in proteins relatively. Due to separation optimalization of the heterogeneous reaction mixture were mathematical modelsfor each particular extraction of protein and starch from amaranth seed and stalk established. There were also problems with possible exploitation of residual amaranth mass after plant treatment (seeds, leaves) solved. These waste materia
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
JJ - Ostatní materiály
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů