Modifikace enzymové hydrolýsy proteinových odpadů s cílem optimalizace filtračního procesu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504603" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504603 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Modifikace enzymové hydrolýsy proteinových odpadů s cílem optimalizace filtračního procesu
Popis výsledku v původním jazyce
Dvoustupňový proces alkalické hydrolýzy chromočiněného odpadu je v 1. stupni charakterizován alkalickým narušením zesíťované proteinické matrice, která je následně rozložena v 2. stupni za použití enzymu. V 1. stupni dojde k získání želatinové frakce a zbylého filtračního koláče. Ve 2. stupni je filtrační koláč zpracován enzymem a získá se proteinu prostý koláč a nízkomolekulární peptidová směs. Filtrační proces a jeho časová náročnost je jedním z hlavních ukazatelů posuzovaných při zavádění technologického procesu do praxe. Doba filtrace je ovlivněna průběhem technologického procesu enzymové hydrolýzy. Vyšší přídavky alkalického činidla a vyšší přídavky enzymu zkracují filtrační časy. Filtrace byla rovněž urychlena tím, že heterogenní směs byla filtrována za zvýšené teploty (60 oC). Kromě toho jsme zavedli 3. stupeň zpracování proteinického odpadu, v němž po úpravě pH došlo k výraznému zkrácení filtračních časů.
Název v anglickém jazyce
Modification of enzyme hydrolysis of leather shavings aiming to optimize filtration time
Popis výsledku anglicky
Two-stage hydrolysis of shavings in the first step disrupts the cross-linked protein matrices, which is, subsequently, in the second step, enzymatically hydrolysed. Filtration process and its time-severity are one of the main parameters taking into account in industry-scale treatment. Filtration time is effected the way how the enzyme process runs. The higher additions of alkali and the higher addition of enzyme, the shorter filtration time is. Filtration can be shortened by filtering at higher temperature (60 oC). By adjusting the pH of the reaction mixture the filtration time drops very rapidly.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
100
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
714-714
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—