Vliv vybraných 1-monoacylglycerolů na inhibici růstu Saccharomyces cerevisiae
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63505258" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63505258 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných 1-monoacylglycerolů na inhibici růstu Saccharomyces cerevisiae
Popis výsledku v původním jazyce
Byla provedena mikrobiologická analýza vlivu vybraných monoacylglycerolů s počtem uhlíků 8 až 16 na růst kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae a zároveň vliv monoacylglycerolů na vlastnosti a kynutí těsta.
Název v anglickém jazyce
The effect of selected 1-monoglycerides on growth of Saccharomyces cerevisiae
Popis výsledku anglicky
The susceptibility of Saccharomyces cerevisiae to 1-monoglycerides was studied. The inhibitory effect of monocaprin, monocaprylin, monolaurin and monopalmitin was observed. The results demonstrated that monocaprin in low concentration caused the most effective inhibition of growth of Saccharomyces cerevisiae. The other monoglycerides were not able to stop yeast growth in that concentration level. In addition, the combinations of monocaprin and the other monoglycerides were applied. The most effective inhibition of growth was observed in combination monocaprin-monocaprylin and monocaprin-monolaurin. Monoglycerides were applied to the dough and than it was studied the dough fermentation. The results demonstrated, that the 1-monoglycerides with shorter length of chain cannot be added to the dough. Only monopalmitin advance the dough fermentation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín
ISBN
978-80-8069-860-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
43-47
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—