Inhibiční působení 1-monoacylglycerolů na bakterie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509283" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509283 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Inhibiční působení 1-monoacylglycerolů na bakterie
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii byly prováděny experimenty s vybranými 1 monoacylglyceroly, které působily inhibičně na testované sbírkové grampozitivní bakterie. Testované grampozitivní bakterie byly citlivé zejména k 1-monoacylglycerolům obsahujícím v řetězci nasycené mastné kyseliny s 10 až 14 uhlíky.Použité 1-monoacylglyceroly nepůsobily s výjimkou nejvyšších aplikovaných koncentrací na testované gramnegativní bakterie. Reálné potraviny však představují mnohem komplexnější matrici než laboratorní podmínky kultivačních bujónů. Proto lze doporučit další testování MAG přímo v potravinách, za účelem zjištění minimálních inhibičních koncentrací, které budou pravděpodobně vyšší než u laboratorních testů.
Název v anglickém jazyce
Inhibition effect of 1-monoacylglycerols on bacteria
Popis výsledku anglicky
The inhibitory effect of seven 1-monoglycerides (monocaprylin, monocaprin, monolaurin, monomyristin, monopalmitin, monoglycerides of undecanoic and 10-undecenoic acids) at a concentration of 25 ? 1500 mg/l on gram-positive and gram-negative bacteria which can be food-borne pathogens and/or food-borne spoilage bacteria was observed within a model system in vitro. Monoglycerides inhibited mainly the growth of gram-positive bacteria. Within the 1-monoglycerides tested, monocaprin, monoglyceride of undecanoic acid and monolaurin showed the best antibacterial effects on gram-positive bacteria.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinářská revue
ISSN
1801-9102
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—