Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Inhibiční působení 1-monoacylglycerolů na bakterie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509283" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509283 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Inhibiční působení 1-monoacylglycerolů na bakterie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této studii byly prováděny experimenty s vybranými 1 monoacylglyceroly, které působily inhibičně na testované sbírkové grampozitivní bakterie. Testované grampozitivní bakterie byly citlivé zejména k 1-monoacylglycerolům obsahujícím v řetězci nasycené mastné kyseliny s 10 až 14 uhlíky.Použité 1-monoacylglyceroly nepůsobily s výjimkou nejvyšších aplikovaných koncentrací na testované gramnegativní bakterie. Reálné potraviny však představují mnohem komplexnější matrici než laboratorní podmínky kultivačních bujónů. Proto lze doporučit další testování MAG přímo v potravinách, za účelem zjištění minimálních inhibičních koncentrací, které budou pravděpodobně vyšší než u laboratorních testů.

  • Název v anglickém jazyce

    Inhibition effect of 1-monoacylglycerols on bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    The inhibitory effect of seven 1-monoglycerides (monocaprylin, monocaprin, monolaurin, monomyristin, monopalmitin, monoglycerides of undecanoic and 10-undecenoic acids) at a concentration of 25 ? 1500 mg/l on gram-positive and gram-negative bacteria which can be food-borne pathogens and/or food-borne spoilage bacteria was observed within a model system in vitro. Monoglycerides inhibited mainly the growth of gram-positive bacteria. Within the 1-monoglycerides tested, monocaprin, monoglyceride of undecanoic acid and monolaurin showed the best antibacterial effects on gram-positive bacteria.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinářská revue

  • ISSN

    1801-9102

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus