Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of antibacterial effects of seven 1-monoglycerides on food-borne pathogens or spoilage bacteria

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870778" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870778 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201180010029" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201180010029</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201180010029" target="_blank" >10.2754/avb201180010029</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of antibacterial effects of seven 1-monoglycerides on food-borne pathogens or spoilage bacteria

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The inhibitory effect of seven 1-monoglycerides (monocaprylin, monocaprin, monolaurin, monomyristin, monopalmitin, MAG of undecanoic and 10-undecenoic acids) at a concentration of 25 - 1500 mg l-1 on gram-positive and gram-negative bacteria (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enterica ser. Enteritidis and Pseudomonas aeruginosa) was observed within a model system in vitro. Growth of bacteria was studied by means of optical density of bacteria for 24 hours. The data were modeled through a Gompertz equation and the lag-time, the maximum specific growth rate and the maximal value reached were calculated. MAGs inhibited mainly the growth of gram-positive bacteria, which was shown by the extended lag-time, decrease in specific growth rate and decrease in cell density. In vitro, no significant inhibitory effects of 1-monoglycerides, with the exception of th

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of antibacterial effects of seven 1-monoglycerides on food-borne pathogens or spoilage bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    The inhibitory effect of seven 1-monoglycerides (monocaprylin, monocaprin, monolaurin, monomyristin, monopalmitin, MAG of undecanoic and 10-undecenoic acids) at a concentration of 25 - 1500 mg l-1 on gram-positive and gram-negative bacteria (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enterica ser. Enteritidis and Pseudomonas aeruginosa) was observed within a model system in vitro. Growth of bacteria was studied by means of optical density of bacteria for 24 hours. The data were modeled through a Gompertz equation and the lag-time, the maximum specific growth rate and the maximal value reached were calculated. MAGs inhibited mainly the growth of gram-positive bacteria, which was shown by the extended lag-time, decrease in specific growth rate and decrease in cell density. In vitro, no significant inhibitory effects of 1-monoglycerides, with the exception of th

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    80

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    29-39

  • Kód UT WoS článku

    000289532200004

  • EID výsledku v databázi Scopus