Antimikrobní účinky monoacylglycerolů mastných kyselin s 10 a 11 uhlíky v řetězci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508111" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508111 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antimikrobní účinky monoacylglycerolů mastných kyselin s 10 a 11 uhlíky v řetězci
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo srovnat inhibiční účinky tří 1-monoacylglycerolů (MAG) na modelovém systému in vitro na vybrané grampozitivní a gramnegativní bakterie, které reprezentují patogenní mikroorganizmy a/nebo mikroorganizmy podílející se na kažení potravinářských a kosmetických produktů (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enterica ser. Enteritidis a Pseudomonas aeruginosa). Pro tyto účely byly vybrány tři MAG obsahující mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MAG kyseliny kaprinové MAG-C10:0, undekanové MAG-C11:0 a undecenové MAG-C11:1), včetně méně obvyklých mastných kyselin s lichým počtem uhlíků, které je možné použít jako aditiva. Růst bakterií v přítomnosti 1-monoacylglycerolů (25 mg/l, 50 mg/l, 100 mg/l, 250 mg/l, 500 mg/l, 1000 mg/l a 1500 mg/l) byl sledován pomocí optické denzity (OD) bakterií po dobu 24 hodin, a to ve 30-ti minutových interv
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial effects of monoglycerides with C10 and C11 fatty acids
Popis výsledku anglicky
The inhibitory effect of 1-monoglycerides (monoglycerides of capric, undecanoyl and undecenoyl acids) at a concentration of 25 ? 1500 mg/l on bacteria which can be food-borne pathogens and/or food-borne spoilage bacteria (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enterica ser. Enteritidis and Pseudomonas aeruginosa) was observed within a model system in vitro. The data were modelled through a Gompertz equation. Monoglycerides inhibited mainly the growth of gram-positive bacteria, which was shown by the extended lag-time, decrease in specific growth rate and total decrease in cell density compared with the control broth without MAG. Within the 1-monoglycerides tested, monoglycerides of capric and undecanoyl acid showed the best antibacterial effects on gram-positive bacteria. No significant inhibitory effects of 1-monoglycerides on the growth of gram-negative
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
ISBN
—
ISSN
0009-0646
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Název nakladatele
Československá společnost mikrobiologická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Masarykova univerzita Brno
Datum konání akce
4. 6. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—