Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibakteriální účinky monokaprinu, undekanoylglycerolu a undecenoylglycerolu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508113" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508113 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antibakteriální účinky monokaprinu, undekanoylglycerolu a undecenoylglycerolu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The inhibitory effect of 1-monoglycerides (monoglycerides of capric, undecanoyl and undecenoyl acids) at a concentration of 25 ? 1500 mg/l on bacteria which can be food-borne pathogens and/or food-borne spoilage bacteria (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enterica ser. Enteritidis and Pseudomonas aeruginosa) was observed within a model system in vitro. The data were modelled through a Gompertz equation. Monoglycerides inhibited mainly the growth of gram-positive bacteria, which was shown by the extended lag-time, decrease in specific growth rate and total decrease in cell density compared with the control broth without MAG. Within the 1-monoglycerides tested, monoglycerides of capric and undecanoyl acid showed the best antibacterial effects on gram-positive bacteria. No significant inhibitory effects of 1-monoglycerides on the growth of gram-negative

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial effect of monocaprin, undecanoylglycerol and undecenoylglycerol

  • Popis výsledku anglicky

    The inhibitory effect of 1-monoglycerides (monoglycerides of capric, undecanoyl and undecenoyl acids) at a concentration of 25 ? 1500 mg/l on bacteria which can be food-borne pathogens and/or food-borne spoilage bacteria (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enterica ser. Enteritidis and Pseudomonas aeruginosa) was observed within a model system in vitro. The data were modelled through a Gompertz equation. Monoglycerides inhibited mainly the growth of gram-positive bacteria, which was shown by the extended lag-time, decrease in specific growth rate and total decrease in cell density compared with the control broth without MAG. Within the 1-monoglycerides tested, monoglycerides of capric and undecanoyl acid showed the best antibacterial effects on gram-positive bacteria. No significant inhibitory effects of 1-monoglycerides on the growth of gram-negative

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)

  • ISBN

    978-80-552-0193-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    1. 4. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku