Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Phytate content in selected sort of legume and cereal

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508163" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508163 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Phytate content in selected sort of legume and cereal

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to follow the content of phytate (phytic acid) in yellow shelled peas (Pisum sativum) and mechanically hulled seeds of buckwheat (Fagopyrum esculentum). Dried seeds were grounded to a fine powder. The moisture of samples was determined according to the Official Journal of the European Union (2009). The moisture was 11.19% in peas and 11.10% in buckwheat. The content of phytate (phytic acid) was determined according to the modified Holt´s method (1955) using the spectrophotometer. Standard curve was measured using the Na phytate standard solution (0.2mM). The phytate content in P. sativum was in the range from 0.49 to 0.86% in dry matter and from 0.43 to 0.77 g per 100 g of the sample. The content of phytate in F. esculentum varied from 1.03% to 1.77% in dry matter, from 0.92 to 1.57 g per 100 g of the sample and from 917.10 to 1573.00 mg per 100 g of the sample. These obtained values could be influenced, for example by climatic conditions and variety of the le

  • Název v anglickém jazyce

    Phytate content in selected sort of legume and cereal

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to follow the content of phytate (phytic acid) in yellow shelled peas (Pisum sativum) and mechanically hulled seeds of buckwheat (Fagopyrum esculentum). Dried seeds were grounded to a fine powder. The moisture of samples was determined according to the Official Journal of the European Union (2009). The moisture was 11.19% in peas and 11.10% in buckwheat. The content of phytate (phytic acid) was determined according to the modified Holt´s method (1955) using the spectrophotometer. Standard curve was measured using the Na phytate standard solution (0.2mM). The phytate content in P. sativum was in the range from 0.49 to 0.86% in dry matter and from 0.43 to 0.77 g per 100 g of the sample. The content of phytate in F. esculentum varied from 1.03% to 1.77% in dry matter, from 0.92 to 1.57 g per 100 g of the sample and from 917.10 to 1573.00 mg per 100 g of the sample. These obtained values could be influenced, for example by climatic conditions and variety of the le

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    II. Vedecká konferencia "Stretnutie mladých vedeckých pracovníkov v potravinárstve"

  • ISBN

    978-80-552-0317-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    3. 12. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku