Phytate content in selected sort of legume and cereal
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508163" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508163 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Phytate content in selected sort of legume and cereal
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to follow the content of phytate (phytic acid) in yellow shelled peas (Pisum sativum) and mechanically hulled seeds of buckwheat (Fagopyrum esculentum). Dried seeds were grounded to a fine powder. The moisture of samples was determined according to the Official Journal of the European Union (2009). The moisture was 11.19% in peas and 11.10% in buckwheat. The content of phytate (phytic acid) was determined according to the modified Holt´s method (1955) using the spectrophotometer. Standard curve was measured using the Na phytate standard solution (0.2mM). The phytate content in P. sativum was in the range from 0.49 to 0.86% in dry matter and from 0.43 to 0.77 g per 100 g of the sample. The content of phytate in F. esculentum varied from 1.03% to 1.77% in dry matter, from 0.92 to 1.57 g per 100 g of the sample and from 917.10 to 1573.00 mg per 100 g of the sample. These obtained values could be influenced, for example by climatic conditions and variety of the le
Název v anglickém jazyce
Phytate content in selected sort of legume and cereal
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to follow the content of phytate (phytic acid) in yellow shelled peas (Pisum sativum) and mechanically hulled seeds of buckwheat (Fagopyrum esculentum). Dried seeds were grounded to a fine powder. The moisture of samples was determined according to the Official Journal of the European Union (2009). The moisture was 11.19% in peas and 11.10% in buckwheat. The content of phytate (phytic acid) was determined according to the modified Holt´s method (1955) using the spectrophotometer. Standard curve was measured using the Na phytate standard solution (0.2mM). The phytate content in P. sativum was in the range from 0.49 to 0.86% in dry matter and from 0.43 to 0.77 g per 100 g of the sample. The content of phytate in F. esculentum varied from 1.03% to 1.77% in dry matter, from 0.92 to 1.57 g per 100 g of the sample and from 917.10 to 1573.00 mg per 100 g of the sample. These obtained values could be influenced, for example by climatic conditions and variety of the le
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
II. Vedecká konferencia "Stretnutie mladých vedeckých pracovníkov v potravinárstve"
ISBN
978-80-552-0317-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
3. 12. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—