Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of phytic acid in Pisum sativum and Phaseolus vulgaris

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509438" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509438 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of phytic acid in Pisum sativum and Phaseolus vulgaris

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to determine the content of phytic acid (phytate) in yellow shelled peas (Pisum sativum) and white beans (Phaseolus vulgaris). Dry seeds were grounded to a fine powder. The moisture of samples was determined according to the Official Journal of the European Union (7). The moisture of the samples was 11.19% in yellow shelled peas and 9.77% in white beans. The content of phytic acid was determined by the modified Holt´s method (1955) using the spectrophotometer. Standard curve was measured using the Na phytate standard solution (0.2mM). The phytic acid content in P. sativum ranged from 0.49 to 0.86% in dry matter and from 0.43 to 0.77 g per 100 g of the sample. The content of phytic acid in P. vulgaris varied from 0.80 to 1.61%in dry matter and from 0.72 to 1.46 g per 100 g of the sample. These obtained values could be influenced by many factors, e.g. climatic conditions, location, variety, etc.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of phytic acid in Pisum sativum and Phaseolus vulgaris

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the content of phytic acid (phytate) in yellow shelled peas (Pisum sativum) and white beans (Phaseolus vulgaris). Dry seeds were grounded to a fine powder. The moisture of samples was determined according to the Official Journal of the European Union (7). The moisture of the samples was 11.19% in yellow shelled peas and 9.77% in white beans. The content of phytic acid was determined by the modified Holt´s method (1955) using the spectrophotometer. Standard curve was measured using the Na phytate standard solution (0.2mM). The phytic acid content in P. sativum ranged from 0.49 to 0.86% in dry matter and from 0.43 to 0.77 g per 100 g of the sample. The content of phytic acid in P. vulgaris varied from 0.80 to 1.61%in dry matter and from 0.72 to 1.46 g per 100 g of the sample. These obtained values could be influenced by many factors, e.g. climatic conditions, location, variety, etc.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    5th Cental European Congress on Food

  • ISBN

    978-80-89088-89-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Food Research Institut

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku