Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quality of meat and selenium content in tissues of rabbits fed diets supplemented with sodium selenite, selenized yeast and selenized algae

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508765" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508765 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985904:_____/09:00337905 RIV/00027014:_____/09:#0001113

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality of meat and selenium content in tissues of rabbits fed diets supplemented with sodium selenite, selenized yeast and selenized algae

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Forty rabbits weaned at 35 d of age were randomly assigned to 4 groups of 10 rabbits each. The rabbits were fed a basal granulated diet containing 0.08 mg Se/kg, or diets obtained from basal diet, supplemented with sodium selenite, selenized yeast (Se-yeast) or selenized algae Chlorella (Se-algae) to increase the Se concentration to 0.40 mg/kg. After 6 weeks rabbits were slaughtered at 77 d of age. Samples of meat, liver and hair were analyzed. The Se supplements did not influence rabbit growth, feed intake and weight loss during cooling. The nutrient composition of meat (dry matter, protein and fat concentration) was only marginally influenced. The Se concentration in the loin and hindleg meat increased by 23.0% and 19.2%, respectively in rabbits receiving the selenite supplement. In rabbits fed Se-yeast and Se-algae, the Se content in meat doubled from 0.11-0.15 mg/kg to 0.24-0.29 mg/kg. High Se concentrations (=1 mg/kg) were observed in hair and liver of rabbits which had received t

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of meat and selenium content in tissues of rabbits fed diets supplemented with sodium selenite, selenized yeast and selenized algae

  • Popis výsledku anglicky

    Forty rabbits weaned at 35 d of age were randomly assigned to 4 groups of 10 rabbits each. The rabbits were fed a basal granulated diet containing 0.08 mg Se/kg, or diets obtained from basal diet, supplemented with sodium selenite, selenized yeast (Se-yeast) or selenized algae Chlorella (Se-algae) to increase the Se concentration to 0.40 mg/kg. After 6 weeks rabbits were slaughtered at 77 d of age. Samples of meat, liver and hair were analyzed. The Se supplements did not influence rabbit growth, feed intake and weight loss during cooling. The nutrient composition of meat (dry matter, protein and fat concentration) was only marginally influenced. The Se concentration in the loin and hindleg meat increased by 23.0% and 19.2%, respectively in rabbits receiving the selenite supplement. In rabbits fed Se-yeast and Se-algae, the Se content in meat doubled from 0.11-0.15 mg/kg to 0.24-0.29 mg/kg. High Se concentrations (=1 mg/kg) were observed in hair and liver of rabbits which had received t

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    World Rabbit Science

  • ISSN

    1257-5011

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    ES - Španělské království

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus