Obsah selenu v tkáních a kvalita masa králíků krmených selenovými kvasnicemi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A22355" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:22355 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985904:_____/07:00088690 RIV/00027014:_____/07:#0000448 RIV/70883521:28110/07:43865400
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Selenium content in tissues and meat quality in rabbits fed selenium yeast
Popis výsledku v původním jazyce
Ten weaned rabbits were fed a basal (control) diet containing 0.12 mg Se/kg. In 10 rabbits the basal diet was supplemented with Se-enriched yeast to increase the Se concentration to 0.50 mg/kg. Rabbits were slaughtered at the age of 11 weeks. Samples ofmeat, liver and hair of 4 rabbits from each group were taken and analyzed. No effect of Se on growth, feed conversion and carcass yield was observed. Loin and hindleg meat, liver and hair of control rabbits contained 93, 98, 521 and 267 μg Se/kg, respectively (average values). In treated rabbits corresponding Se concentrations were 400, 389, 1414 and 914 μg /kg. Supranutritional Se supply had no effect on activity of glutathione peroxidase in meat, and oxidative stability of meat expressed asproduction of thiobarbituric acid-reactive substances in meat stored for 3 and 6 days. Thus, the enrichment of meat with Se is the main benefit of Se supplementation of rabbit diets.
Název v anglickém jazyce
Selenium content in tissues and meat quality in rabbits fed selenium yeast
Popis výsledku anglicky
Ten weaned rabbits were fed a basal (control) diet containing 0.12 mg Se/kg. In 10 rabbits the basal diet was supplemented with Se-enriched yeast to increase the Se concentration to 0.50 mg/kg. Rabbits were slaughtered at the age of 11 weeks. Samples ofmeat, liver and hair of 4 rabbits from each group were taken and analyzed. No effect of Se on growth, feed conversion and carcass yield was observed. Loin and hindleg meat, liver and hair of control rabbits contained 93, 98, 521 and 267 μg Se/kg, respectively (average values). In treated rabbits corresponding Se concentrations were 400, 389, 1414 and 914 μg /kg. Supranutritional Se supply had no effect on activity of glutathione peroxidase in meat, and oxidative stability of meat expressed asproduction of thiobarbituric acid-reactive substances in meat stored for 3 and 6 days. Thus, the enrichment of meat with Se is the main benefit of Se supplementation of rabbit diets.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—