Obsah selenu a antioxidační status tkání telat v období mléčné výživy, krmených dietou s přídavkem selenových kvasinek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F06%3A00054413" target="_blank" >RIV/67985904:_____/06:00054413 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Selenium content and antioxidant status in tissues of veal calves fed a diet supplemented with selenium yeast
Popis výsledku v původním jazyce
Two groups of 6 calves each were fed a milk replacer and a starter concentrate for 125 days. Control diet contained 0.13 mg selenium (Se) per kg, experimental diet 0.50 mg Se/kg. Weight gain, feed intake and chemical composition of meat were not affectedby Se supplementation. Feeding Se resulted in two-fold higher concentration of Se in meat, hair and faeces. Oxidative stability of meat, expressed as production of thiobarbituric acid-reactive substances was non-significantly improved in the Se-supplemented calves. It can be concluded that the enrichment of meat with Se is the main benefit of Se-supplementation in veal calves.
Název v anglickém jazyce
Selenium content and antioxidant status in tissues of veal calves fed a diet supplemented with selenium yeast
Popis výsledku anglicky
Two groups of 6 calves each were fed a milk replacer and a starter concentrate for 125 days. Control diet contained 0.13 mg selenium (Se) per kg, experimental diet 0.50 mg Se/kg. Weight gain, feed intake and chemical composition of meat were not affectedby Se supplementation. Feeding Se resulted in two-fold higher concentration of Se in meat, hair and faeces. Oxidative stability of meat, expressed as production of thiobarbituric acid-reactive substances was non-significantly improved in the Se-supplemented calves. It can be concluded that the enrichment of meat with Se is the main benefit of Se-supplementation in veal calves.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Slovak Journal of Animal Science
ISSN
1335-3683
e-ISSN
—
Svazek periodika
39
Číslo periodika v rámci svazku
1-2
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
51-54
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—