Influence of monoacylglycerols on growth inhibition of micromycetes in vitro and on bread
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509278" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509278 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of monoacylglycerols on growth inhibition of micromycetes in vitro and on bread
Popis výsledku v původním jazyce
The antifungal activity of monoacylglycerols with 8, 10 and 12 carbon chains (1-monocaprylin, 1-monocaprin and 1-monolaurin) against filamentous fungi isolated from contaminated bread (Penicillium piceum, Penicillium chrysogenum, Penicillium sp. and Monascus ruber) as well as against the selected microorganisms (Aspergillus niger, Penicillium roqueforti, Penicillium jensenii, Alternaria sp. and Phoma sp.) was investigated. All the tested monoacylglycerols showed antifungal efficacy at the concentrationsequal or higher than 32.5 mg/L. Monolaurin shows better inhibition effect against Monascus ruber, the growth of Penicillium species was better inhibited with monocaprin and monocaprylin. Application of aqueous monoacylglycerols solution on the surface of freshly baked bread prevents its deterioration for at least 14 days, even during the storage in the environment being strongly contaminated with tested microorganisms. Protection of bread loaf surface using monoacylglycerols solutions s
Název v anglickém jazyce
Influence of monoacylglycerols on growth inhibition of micromycetes in vitro and on bread
Popis výsledku anglicky
The antifungal activity of monoacylglycerols with 8, 10 and 12 carbon chains (1-monocaprylin, 1-monocaprin and 1-monolaurin) against filamentous fungi isolated from contaminated bread (Penicillium piceum, Penicillium chrysogenum, Penicillium sp. and Monascus ruber) as well as against the selected microorganisms (Aspergillus niger, Penicillium roqueforti, Penicillium jensenii, Alternaria sp. and Phoma sp.) was investigated. All the tested monoacylglycerols showed antifungal efficacy at the concentrationsequal or higher than 32.5 mg/L. Monolaurin shows better inhibition effect against Monascus ruber, the growth of Penicillium species was better inhibited with monocaprin and monocaprylin. Application of aqueous monoacylglycerols solution on the surface of freshly baked bread prevents its deterioration for at least 14 days, even during the storage in the environment being strongly contaminated with tested microorganisms. Protection of bread loaf surface using monoacylglycerols solutions s
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European journal of lipid science and technology
ISSN
1438-7697
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
112
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—