Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of monoacylglycerols on growth inhibition of micromycetes in vitro and on bread

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509278" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509278 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of monoacylglycerols on growth inhibition of micromycetes in vitro and on bread

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The antifungal activity of monoacylglycerols with 8, 10 and 12 carbon chains (1-monocaprylin, 1-monocaprin and 1-monolaurin) against filamentous fungi isolated from contaminated bread (Penicillium piceum, Penicillium chrysogenum, Penicillium sp. and Monascus ruber) as well as against the selected microorganisms (Aspergillus niger, Penicillium roqueforti, Penicillium jensenii, Alternaria sp. and Phoma sp.) was investigated. All the tested monoacylglycerols showed antifungal efficacy at the concentrationsequal or higher than 32.5 mg/L. Monolaurin shows better inhibition effect against Monascus ruber, the growth of Penicillium species was better inhibited with monocaprin and monocaprylin. Application of aqueous monoacylglycerols solution on the surface of freshly baked bread prevents its deterioration for at least 14 days, even during the storage in the environment being strongly contaminated with tested microorganisms. Protection of bread loaf surface using monoacylglycerols solutions s

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of monoacylglycerols on growth inhibition of micromycetes in vitro and on bread

  • Popis výsledku anglicky

    The antifungal activity of monoacylglycerols with 8, 10 and 12 carbon chains (1-monocaprylin, 1-monocaprin and 1-monolaurin) against filamentous fungi isolated from contaminated bread (Penicillium piceum, Penicillium chrysogenum, Penicillium sp. and Monascus ruber) as well as against the selected microorganisms (Aspergillus niger, Penicillium roqueforti, Penicillium jensenii, Alternaria sp. and Phoma sp.) was investigated. All the tested monoacylglycerols showed antifungal efficacy at the concentrationsequal or higher than 32.5 mg/L. Monolaurin shows better inhibition effect against Monascus ruber, the growth of Penicillium species was better inhibited with monocaprin and monocaprylin. Application of aqueous monoacylglycerols solution on the surface of freshly baked bread prevents its deterioration for at least 14 days, even during the storage in the environment being strongly contaminated with tested microorganisms. Protection of bread loaf surface using monoacylglycerols solutions s

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European journal of lipid science and technology

  • ISSN

    1438-7697

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    112

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus