Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509281" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509281 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo za modelových podmínek sledovat efekt aerobního a anaerobního prostředí na růst a produkci tyraminu u 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis a 3 kmenů L. lactis subsp. cremoris. Bakterie byly kultivovány při 10?1°C s ohledem na přiblížení se podmínkám, které mohou nastat během reálného technologického procesu. V případě stejných podmínek bylo detekováno větší množství tyraminu za anaerobních podmínek.
Název v anglickém jazyce
Effect of Aero-/anaerobiosis on Decarboxylase Activity of Selected Lactic Acid Bacteria
Popis výsledku anglicky
Biogenic amines are undesirable compounds produced in foods mainly through bacterial decarboxylase activity. The aim of this study was to investigate some environmental conditions (particularly aero/anaerobiosis, sodium chloride concentration (0?2% w/w),and amount of lactose (0?1% w/w)) on the activity of tyrosine decarboxylase enzymes of selected six technological important Lactococcus lactis strains. The levels of parameters tested were chosen according to real situation in fermented dairy products technology (especially cheese-making). Tyramine was determined by the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. Tyrosine decarboxylation occurred during the active growth phase. Under the model conditions used, oxygen availability had influence on tyramine production, anaerobiosis seemed to favour the enzyme activity because all L. lactis strains produced higher tyramine amount.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—