Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510069" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510069 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis
Popis výsledku v původním jazyce
Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny odvozené od aminokyselin, které vykazují biologickou aktivitu. Cílem této studie bylo za modelových podmínek sledovat efekt několika faktorů vnějšího prostředí (koncentrace laktózy, NaCl a aero/anaerobního prostředí) na růst bakterií a produkci tyraminu u 3 kmenů L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis. Protože se tyto bakterie využívají při výrobě přírodních sýrů, byly úrovně faktorů, včetně kultivační teploty 10?1 °C, voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám, které mohou nastat během technologického procesu výroby sýrů. Produkce biogenního aminu byla sledována iontově-výměnnou chromatografií v médiu po odstranění buněk a po filtraci. U všech testovaných kmenů byla dekarboxylace tyrozinu nejvíce ovlivněna koncentrací NaCl, kdy nejvyšší produkce tyraminu byla zjištěna během kultivace s nejvyšší (2% w/v) aplikovanou koncentrací soli. Dva z testovaných kmenů dokonce produkovaly tyramin pouze za těchto podmínek. U zbývajícího k
Název v anglickém jazyce
Effect of selected factors on tyramine production of Lactococcus lactis subsp. lactis
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to investigate some environmental conditions (particularly aero/anaerobiosis, sodium chloride concentration (0?2% w/w), and amount of lactose (0?1% w/w)) on the activity of tyrosine decarboxylase enzymes of selected six technological important Lactococcus lactis strains. The levels of parameters tested were chosen according to real situation in fermented dairy products technology (especially cheese-making). Tyramine was determined by the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. Tyrosine decarboxylation occurred during the active growth phase. Under the model conditions used, oxygen availability had influence on tyramine production, anaerobiosis seemed to favour the enzyme activity because all L. lactis strains produced higher tyramine amount.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GAP108%2F10%2F0200" target="_blank" >GAP108/10/0200: Studium biodegradability polymerních materiálů kombinací pokročilých metodik</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník příspěvků z 25. kongresu Československej spoločnosti mikrobiologickej
ISBN
970-80-970477-8-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Název nakladatele
Československá společnost mikrobiologická
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Stará Lesná
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—