Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510069" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510069 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny odvozené od aminokyselin, které vykazují biologickou aktivitu. Cílem této studie bylo za modelových podmínek sledovat efekt několika faktorů vnějšího prostředí (koncentrace laktózy, NaCl a aero/anaerobního prostředí) na růst bakterií a produkci tyraminu u 3 kmenů L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis. Protože se tyto bakterie využívají při výrobě přírodních sýrů, byly úrovně faktorů, včetně kultivační teploty 10?1 °C, voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám, které mohou nastat během technologického procesu výroby sýrů. Produkce biogenního aminu byla sledována iontově-výměnnou chromatografií v médiu po odstranění buněk a po filtraci. U všech testovaných kmenů byla dekarboxylace tyrozinu nejvíce ovlivněna koncentrací NaCl, kdy nejvyšší produkce tyraminu byla zjištěna během kultivace s nejvyšší (2% w/v) aplikovanou koncentrací soli. Dva z testovaných kmenů dokonce produkovaly tyramin pouze za těchto podmínek. U zbývajícího k

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of selected factors on tyramine production of Lactococcus lactis subsp. lactis

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to investigate some environmental conditions (particularly aero/anaerobiosis, sodium chloride concentration (0?2% w/w), and amount of lactose (0?1% w/w)) on the activity of tyrosine decarboxylase enzymes of selected six technological important Lactococcus lactis strains. The levels of parameters tested were chosen according to real situation in fermented dairy products technology (especially cheese-making). Tyramine was determined by the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. Tyrosine decarboxylation occurred during the active growth phase. Under the model conditions used, oxygen availability had influence on tyramine production, anaerobiosis seemed to favour the enzyme activity because all L. lactis strains produced higher tyramine amount.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GAP108%2F10%2F0200" target="_blank" >GAP108/10/0200: Studium biodegradability polymerních materiálů kombinací pokročilých metodik</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník příspěvků z 25. kongresu Československej spoločnosti mikrobiologickej

  • ISBN

    970-80-970477-8-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Československá společnost mikrobiologická

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Stará Lesná

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku