Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509448" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509448 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny, jejichž výskyt je v potravinách závislý zejména na dekarboxylázové aktivitě přítomných mikroorganizmů. Cílem této studie bylo sledovat vliv aerobního a anaerobního prostředí, chloridu sodného a laktózy na aktivitu tyrozindekarboxylázy u 6 kmenů rodu Lactococcus. Faktory byly voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám technologické výroby mléčných výrobků. Tyramin byl detekován pomocí iontově-výměnné chromatografie s postkolonovou ninhydrinovou derivatizací. Tyramin byl produkován během aktviního růstu buněk. Za modelových podmínek byla zjištěna vyšší produkce tyraminu v prostředí bez kyslíku.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of aero-/anaerobiosis on decarboxylase activity of selected lactic acid bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    Biogenic amines are undesirable compounds produced in foods mainly through bacterial decarboxylase activity. The aim of this study was to investigate some environmental conditions (particularly aero/anaerobiosis, sodium chloride concentration (0?2% w/w),and amount of lactose (0?1% w/w)) on the activity of tyrosine decarboxylase enzymes of selected six technological important Lactococcus lactis strains. The levels of parameters tested were chosen according to real situation in fermented dairy products technology (especially cheese-making). Tyramine was determined by the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. Tyrosine decarboxylation occurred during the active growth phase. Under the model conditions used, oxygen availability had influence on tyramine production, anaerobiosis seemed to favour the enzyme activity because all L. lactis strains produced higher tyramine amount.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie "Bezpečnost a kotrola potravín"

  • ISBN

    978-80-552-0027-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    1. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku