Kdoule jako vhodný zdroj vlákniny a nutričních složek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509390" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509390 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kdoule jako vhodný zdroj vlákniny a nutričních složek
Popis výsledku v původním jazyce
Kdouloň (Cydonia oblonga Mill.) a její plody jsou dnes u nás méně rozšířeným ovocným druhem. Práce poukazuje na vysokou nutriční hodnotu tohoto ovoce, která je známá v západní Evropě. Výzkum byl proveden u genotypů, které jsou potencionálně vhodné pro pěstování v ČR. Konkrétně bylo stanovováno množství pektinu, vlákniny, organických kyselin, minerálních látek a vitaminu C. Měřena byla taktéž jejich stravitelnost. Z výsledků vyplývá vhodnost využití kdoulí ve výživě, podobně jako je tomu v mnoha zemích EU.
Název v anglickém jazyce
Quinces like a good source of fibers and nutrition factors
Popis výsledku anglicky
Quince (Cydonia oblonga Mill.) and its fruits were tested due to their nutrition benefit. In this study these methods were follows: dry matter, total organic acid content, minerals, crude protein and fiber, vitamin C by HPLC, digestibility and pectin content.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—