Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Monoacylglycerols as potential antimicrobial agents

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509506" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509506 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Monoacylglycerols as potential antimicrobial agents

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The interest in monoacylglycerols (MAGs) resides in their amphiphilic structure comprising an aliphatic lipophilic chain and two hydroxyl groups in the hydrophilic part. This structure confers surfactant action and their ability to form stable emulsionsmakes them suitable for use in various fields of industry. Main areas of use are food, cosmetic, pharmaceutical, textile or plastics industry. Besides functioning as surfactants or emulsifiers, their antimicrobial capacity has been extensively studied inlast decades. A number of MAGs have proven to be effective in suppressing the growth of bacteria, enveloped viruses, yeasts and filamentous fungi. MAGs of saturated acids and unsaturated fatty acids (MAG C8:0, MAG C10:0, MAG C11:0, MAG C11:1, MAG C12:0,MAG C16:0, MAG C18:0) as well as some non-traditional MAGs (MAG of 1-adamantanecarboxylic acid, MAG of perfluoroundecanoic acid) have been synthesized and studied in our laboratories in recent years. Direct catalytic addition of fatty ac

  • Název v anglickém jazyce

    Monoacylglycerols as potential antimicrobial agents

  • Popis výsledku anglicky

    The interest in monoacylglycerols (MAGs) resides in their amphiphilic structure comprising an aliphatic lipophilic chain and two hydroxyl groups in the hydrophilic part. This structure confers surfactant action and their ability to form stable emulsionsmakes them suitable for use in various fields of industry. Main areas of use are food, cosmetic, pharmaceutical, textile or plastics industry. Besides functioning as surfactants or emulsifiers, their antimicrobial capacity has been extensively studied inlast decades. A number of MAGs have proven to be effective in suppressing the growth of bacteria, enveloped viruses, yeasts and filamentous fungi. MAGs of saturated acids and unsaturated fatty acids (MAG C8:0, MAG C10:0, MAG C11:0, MAG C11:1, MAG C12:0,MAG C16:0, MAG C18:0) as well as some non-traditional MAGs (MAG of 1-adamantanecarboxylic acid, MAG of perfluoroundecanoic acid) have been synthesized and studied in our laboratories in recent years. Direct catalytic addition of fatty ac

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů