Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pohled do japonské gastronomie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510022" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510022 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pohled do japonské gastronomie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Japonská kuchyně je nepochybně pokládána za jednu z nejzdravějších kuchyní na světě, a to hlavně pro svůj minimální obsah tuků a koření. Základními surovinami japonského vaření jsou: rýže, zelenina, ryby, mořské plody a v posledních desetiletích i maso ato hovězí, vepřové a drůbeží. Japonská kuchyně je spíše kuchyní studenou, většina pokrmů z ryb a mořských plodů se konzumuje v syrovém (absolutně čerstvém) stavu s vařenou rýží, některé pokrmy se tepelně upravují dušením a méně často smažením. Stejně tak se zelenina i ovoce konzumuje převážně čerstvé, či fermentované. Koření se v japonské kuchyni používá velmi střídmě. Místo koření se ochucuje pokrm ostrým japonským zeleným křenem wasabi, sojovou omáčkou a zázvorem. Japonské jídlo je vždy velmi pečlivěpřipraveno a servírováno. I tuto část přípravy tradičního jídla vyzvedli Japonci přímo mezi umělecká díla, a také jsou na to velmi pyšní.

  • Název v anglickém jazyce

    View of Japanese cuisine

  • Popis výsledku anglicky

    Japanese cuisine is certainly treated as one of the healthiest cuisines in the world, especially for its minimal fat and spices. The basic ingredients of Japanese cooking are: rice, vegetables, fish, seafood and in recent decades meat - beef, pork and poultry. Japanese cuisine is mainly cold. Most fish and seafood dishes are eaten in raw (absolutely fresh) state with boiled rice and some dishes are stewed or less frequently fried. Anyway vegetables and fruit are consumed mainly fresh or fermented. Spices are used in Japanese cuisine very seriously. The food is flavoured by bright green Japanese horseradish wasabi, soy sauce and ginger instead of spices. Japanese food is always very carefully prepared and served. Japanese picked up this part of the preparation of traditional dishes directly between the artwork and they are very proud of it.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Nové trendy v gastronomii, workshop 2010

  • ISBN

    978-80-7318-944-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    29

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    UTB

  • Místo vydání

    Zlín

  • Místo konání akce

    Kroměříž

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku