Pohled do japonské gastronomie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510022" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510022 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pohled do japonské gastronomie
Popis výsledku v původním jazyce
Japonská kuchyně je nepochybně pokládána za jednu z nejzdravějších kuchyní na světě, a to hlavně pro svůj minimální obsah tuků a koření. Základními surovinami japonského vaření jsou: rýže, zelenina, ryby, mořské plody a v posledních desetiletích i maso ato hovězí, vepřové a drůbeží. Japonská kuchyně je spíše kuchyní studenou, většina pokrmů z ryb a mořských plodů se konzumuje v syrovém (absolutně čerstvém) stavu s vařenou rýží, některé pokrmy se tepelně upravují dušením a méně často smažením. Stejně tak se zelenina i ovoce konzumuje převážně čerstvé, či fermentované. Koření se v japonské kuchyni používá velmi střídmě. Místo koření se ochucuje pokrm ostrým japonským zeleným křenem wasabi, sojovou omáčkou a zázvorem. Japonské jídlo je vždy velmi pečlivěpřipraveno a servírováno. I tuto část přípravy tradičního jídla vyzvedli Japonci přímo mezi umělecká díla, a také jsou na to velmi pyšní.
Název v anglickém jazyce
View of Japanese cuisine
Popis výsledku anglicky
Japanese cuisine is certainly treated as one of the healthiest cuisines in the world, especially for its minimal fat and spices. The basic ingredients of Japanese cooking are: rice, vegetables, fish, seafood and in recent decades meat - beef, pork and poultry. Japanese cuisine is mainly cold. Most fish and seafood dishes are eaten in raw (absolutely fresh) state with boiled rice and some dishes are stewed or less frequently fried. Anyway vegetables and fruit are consumed mainly fresh or fermented. Spices are used in Japanese cuisine very seriously. The food is flavoured by bright green Japanese horseradish wasabi, soy sauce and ginger instead of spices. Japanese food is always very carefully prepared and served. Japanese picked up this part of the preparation of traditional dishes directly between the artwork and they are very proud of it.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Nové trendy v gastronomii, workshop 2010
ISBN
978-80-7318-944-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
29
Strana od-do
—
Název nakladatele
UTB
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
Kroměříž
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—