Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of organic acids on growth of chilled chicken skin microflora

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510042" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510042 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985904:_____/10:00343222 RIV/00027014:_____/10:#0001185

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of organic acids on growth of chilled chicken skin microflora

  • Popis výsledku v původním jazyce

    High attention is paid to the decontamination systems in an effort to prolong the shelf life of food products. The major factor determining shelf life is the rate of spoilage microorganism growth. This study was designed to evaluate the influence of organic substances (citric acid [CA], lactic acid [LA] and potassium sorbate [PS]) on chilled chicken skin microflora. Application of organic substances inhibited microbial growth and prolonged the shelf life of carcasses. Microbial reduction after application of organic acids was significant in case of 10% w/v CA and 2% v/v LA, and the most effective was combination of 2% v/v LA with 0.2% w/v PS. Sensory analysis found that application of 10% CA was not acceptable. However, chickens treated with the mixture showed better organoleptic properties than control. The use of food preservatives in combination may contribute to significant reductions of spoilage and pathogen microbes on poultry

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of organic acids on growth of chilled chicken skin microflora

  • Popis výsledku anglicky

    High attention is paid to the decontamination systems in an effort to prolong the shelf life of food products. The major factor determining shelf life is the rate of spoilage microorganism growth. This study was designed to evaluate the influence of organic substances (citric acid [CA], lactic acid [LA] and potassium sorbate [PS]) on chilled chicken skin microflora. Application of organic substances inhibited microbial growth and prolonged the shelf life of carcasses. Microbial reduction after application of organic acids was significant in case of 10% w/v CA and 2% v/v LA, and the most effective was combination of 2% v/v LA with 0.2% w/v PS. Sensory analysis found that application of 10% CA was not acceptable. However, chickens treated with the mixture showed better organoleptic properties than control. The use of food preservatives in combination may contribute to significant reductions of spoilage and pathogen microbes on poultry

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GD525%2F08%2FH060" target="_blank" >GD525/08/H060: Využití synbiotik a rostlinných extraktů ve výživě lidí a zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Safety

  • ISSN

    0149-6085

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus