Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rostlinné extrakty jako možnost snížení kontaminace drůbeže

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510057" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510057 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rostlinné extrakty jako možnost snížení kontaminace drůbeže

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rostlinné silice jsou těkavé, ve vodě nerozpustné látky s charakteristickou vůní. Získávají se destilací z rostlinných materiálů (květy, pupeny, semena, listy, byliny a plody). V literatuře jsou bohatě popisovány antimikrobiální účinky těchto extraktů, které mohou být využity v potravinářství k prodloužení trvanlivosti. V této práci byla aplikována na povrch chlazené drůbeže silice z Origanum minutiflorum. Ze všech sledovaných mikrobiálních skupin (mezofilní bakterie, psychrotrofní bakterie, koliformníbakterie, kvasinky), které se vyskytují na kuřecí kůži, byl inhibiční vliv silice O. minutiflorum statisticky prokázán pouze na koliformní bakterie.

  • Název v anglickém jazyce

    Plant essential oils as a mean of poultry decontamination

  • Popis výsledku anglicky

    Plant essential oils are substances with typical odour which are volatile and insoluble in water. They can be obtained by distillation from plant materials (blooms, buds, seeds, leaves, herbs, fruits). Antimicrobial effects of these extracts are described in plenty of literature and can be used in food industry to prolong the shelf-life of food. In this work, essential oil of Origanum minutiflorum was applied on chilled chicken surface. The inhibition effect was proved only against coliform bacteria among all tested microbial groups (mesophilic bacteria, psychrotrophic bacteria, coliform bacteria, yeasts).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Nové trendy v gastronomii, workshop 2010

  • ISBN

    978-80-7318-944-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    UTB

  • Místo vydání

    Zlín

  • Místo konání akce

    Kroměříž

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku