Rostlinné extrakty jako možnost snížení kontaminace drůbeže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510057" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rostlinné extrakty jako možnost snížení kontaminace drůbeže
Popis výsledku v původním jazyce
Rostlinné silice jsou těkavé, ve vodě nerozpustné látky s charakteristickou vůní. Získávají se destilací z rostlinných materiálů (květy, pupeny, semena, listy, byliny a plody). V literatuře jsou bohatě popisovány antimikrobiální účinky těchto extraktů, které mohou být využity v potravinářství k prodloužení trvanlivosti. V této práci byla aplikována na povrch chlazené drůbeže silice z Origanum minutiflorum. Ze všech sledovaných mikrobiálních skupin (mezofilní bakterie, psychrotrofní bakterie, koliformníbakterie, kvasinky), které se vyskytují na kuřecí kůži, byl inhibiční vliv silice O. minutiflorum statisticky prokázán pouze na koliformní bakterie.
Název v anglickém jazyce
Plant essential oils as a mean of poultry decontamination
Popis výsledku anglicky
Plant essential oils are substances with typical odour which are volatile and insoluble in water. They can be obtained by distillation from plant materials (blooms, buds, seeds, leaves, herbs, fruits). Antimicrobial effects of these extracts are described in plenty of literature and can be used in food industry to prolong the shelf-life of food. In this work, essential oil of Origanum minutiflorum was applied on chilled chicken surface. The inhibition effect was proved only against coliform bacteria among all tested microbial groups (mesophilic bacteria, psychrotrophic bacteria, coliform bacteria, yeasts).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Nové trendy v gastronomii, workshop 2010
ISBN
978-80-7318-944-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Název nakladatele
UTB
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
Kroměříž
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—