Vliv průběhu počasí na zastoupení bílkovinných frakcí v pšeničném zrnu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510054" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510054 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv průběhu počasí na zastoupení bílkovinných frakcí v pšeničném zrnu
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv průběhu počasí na zastoupení bílkovinných frakcí v pšeničném zrnu byl sledován u 26 odrůd pšenice s rozdílnou pekárenskou kvalitou. Pšenice byla pěstována v letech 2004-2008 v Kroměříži, ČR. Průběh počasí průkazně ovlivnil obsah neredukovaných bílkovinných frakcí, které byly vyjádřeny jako Absolutní plocha SE-HPLC píků. Obsah HMW-GS byl pozitivně ovlivněn teplotou a srážkami v období od dubna do července. Nepodařilo se prokázat vliv průběhu počasí na obsah gliadinů. Albuminové a globulinové frakce,s výjimkou frakcí s nejnižší molekulovou hmotností, byly průkazně ovlivněny průběhem počasí.
Název v anglickém jazyce
Effect of climatic conditions on bread-making quality of wheat grain
Popis výsledku anglicky
The effect of climatic conditions on bread-making quality of wheat grain was studied on 26 wheat cultivars of different bread-making quality cultivated in 2004-2008 in Kroměříž, Czech Republic. The climatic conditions affected the content of unreduced protein fractions, expressed as Absolute SE-HPLC Area of peaks. The content of HMW-GS was positively affected by temperature and precipitation in period from April to July. No significant effect of climatic conditions on gliadin content was found. All albumin and globulin fractions except of those of the lowest molecular weight were significantly influenced by climatic conditions
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-384-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—