Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant and radical oxygen species scavenging activities of 12 cultivars of blue honeysuckle fruit

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant and radical oxygen species scavenging activities of 12 cultivars of blue honeysuckle fruit

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The fruit of blue honeysuckle (Lonicera caerulea L. var. kamtchatica (Sevast.) Pojark.) belongs to the fruit of great value because of itsunique chemical composition. The aim of our measurement of this fruit species was to select the cultivars which could be the most suitable food supplement in relation to strengthening human immunity system. The comparison of the fruit of 12 cultivars was made. The highest contents of polyphenolic substances were recorded in the cultivar Zolushka with the value of 9.03g of gallic acid/kg fresh mass. In particular cultivars the DPPH (2,2-diphenyl-1picrylhydrazyl) test was performed to determine antioxidant activity which ranged from 6.59?10.17 g of ascorbic acid equivalent/kg fresh mass. For comparison, scavenging activity of reactive oxygen species (superoxide anion, hydroxyl radical, and nitric oxide) was determined by using a 25% methanolic extract of fruit of particular cultivars. Antioxidant potential was also assessed using the rat liver slice m

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant and radical oxygen species scavenging activities of 12 cultivars of blue honeysuckle fruit

  • Popis výsledku anglicky

    The fruit of blue honeysuckle (Lonicera caerulea L. var. kamtchatica (Sevast.) Pojark.) belongs to the fruit of great value because of itsunique chemical composition. The aim of our measurement of this fruit species was to select the cultivars which could be the most suitable food supplement in relation to strengthening human immunity system. The comparison of the fruit of 12 cultivars was made. The highest contents of polyphenolic substances were recorded in the cultivar Zolushka with the value of 9.03g of gallic acid/kg fresh mass. In particular cultivars the DPPH (2,2-diphenyl-1picrylhydrazyl) test was performed to determine antioxidant activity which ranged from 6.59?10.17 g of ascorbic acid equivalent/kg fresh mass. For comparison, scavenging activity of reactive oxygen species (superoxide anion, hydroxyl radical, and nitric oxide) was determined by using a 25% methanolic extract of fruit of particular cultivars. Antioxidant potential was also assessed using the rat liver slice m

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    38

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    "E63"-"E70"

  • Kód UT WoS článku

    000290232600003

  • EID výsledku v databázi Scopus

Základní informace

Druh výsledku

Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

Jx

CEP

GM - Potravinářství

Rok uplatnění

2011