Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bioactive content and antioxidant capacity of Cape gooseberry fruit

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868105" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43868105 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2478/s11535-012-0063-y" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2478/s11535-012-0063-y</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2478/s11535-012-0063-y" target="_blank" >10.2478/s11535-012-0063-y</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bioactive content and antioxidant capacity of Cape gooseberry fruit

  • Popis výsledku v původním jazyce

    At present, Cape gooseberry (Physalis peruviana) fruit is one of the less used raw materials of plant origin, which can be used for human nutrition. This fruit, as well as alimentary products made of it, were used by healers in folk medicine in the distant past. The aim of this study was to monitor and evaluate the antioxidant capacity of fresh fruit of three Cape gooseberry cultivars 'Giant', 'Golden berry' and 'Inka'. Antioxidant capacity was also tested, on the basis of the scavenging effect of reactive oxygen species (ROS) and lipid peroxidation of methanolic extracts made of fresh fruit. These results were further extended and supplemented with determinates of the vitamin C and total phenolic contents. These analyses were made for three consecutive years. The highest values of antioxidant capacity were observed in the 'Inka' cultivar (9.31 grams of ascorbic acid equivalents kg(-1) of fresh mass). In this cultivar, the obtained results were corroborated also in ROS and the contents

  • Název v anglickém jazyce

    Bioactive content and antioxidant capacity of Cape gooseberry fruit

  • Popis výsledku anglicky

    At present, Cape gooseberry (Physalis peruviana) fruit is one of the less used raw materials of plant origin, which can be used for human nutrition. This fruit, as well as alimentary products made of it, were used by healers in folk medicine in the distant past. The aim of this study was to monitor and evaluate the antioxidant capacity of fresh fruit of three Cape gooseberry cultivars 'Giant', 'Golden berry' and 'Inka'. Antioxidant capacity was also tested, on the basis of the scavenging effect of reactive oxygen species (ROS) and lipid peroxidation of methanolic extracts made of fresh fruit. These results were further extended and supplemented with determinates of the vitamin C and total phenolic contents. These analyses were made for three consecutive years. The highest values of antioxidant capacity were observed in the 'Inka' cultivar (9.31 grams of ascorbic acid equivalents kg(-1) of fresh mass). In this cultivar, the obtained results were corroborated also in ROS and the contents

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Central European Journal of Biology

  • ISSN

    1895-104X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    672-679

  • Kód UT WoS článku

    000304880000012

  • EID výsledku v databázi Scopus