Effect of selected monosaccharide on growth and putrescine production of Serratia marcescens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868083" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43868083 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of selected monosaccharide on growth and putrescine production of Serratia marcescens
Popis výsledku v původním jazyce
Putrescine is low-molecular nitrogenous compound that is formed in foodstuffs mainly by microbial decarboxylation of the precursor - amino acid ornithine. The aim of the study was to describe the effect of glucose, galactose and fructose content (0.00, 0.25, 0.50, 0.75 and 1.00% w/v) and pH (6, 7 and 8) on growth and decarboxylase activity of Serratia marcescens. Putrescine production was determined using the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. While the optimal pH for bacteria growth was 7?8, the decarboxylases showed maximal activity at pH 6. Monosaccharides stimulated both bacteria growth and putrescine formation at pH 6. On the contrary, addition of all monosaccharides tested caused inhibition of putrescine production in Serratia marcesncens at pH 7 and 8.
Název v anglickém jazyce
Effect of selected monosaccharide on growth and putrescine production of Serratia marcescens
Popis výsledku anglicky
Putrescine is low-molecular nitrogenous compound that is formed in foodstuffs mainly by microbial decarboxylation of the precursor - amino acid ornithine. The aim of the study was to describe the effect of glucose, galactose and fructose content (0.00, 0.25, 0.50, 0.75 and 1.00% w/v) and pH (6, 7 and 8) on growth and decarboxylase activity of Serratia marcescens. Putrescine production was determined using the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. While the optimal pH for bacteria growth was 7?8, the decarboxylases showed maximal activity at pH 6. Monosaccharides stimulated both bacteria growth and putrescine formation at pH 6. On the contrary, addition of all monosaccharides tested caused inhibition of putrescine production in Serratia marcesncens at pH 7 and 8.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plasty a kaučuk
ISSN
0322-7340
e-ISSN
—
Svazek periodika
XLIX
Číslo periodika v rámci svazku
49-Speciál
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
30-32
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—