Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of selected monosaccharide on growth and putrescine production of Serratia marcescens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868083" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43868083 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of selected monosaccharide on growth and putrescine production of Serratia marcescens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Putrescine is low-molecular nitrogenous compound that is formed in foodstuffs mainly by microbial decarboxylation of the precursor - amino acid ornithine. The aim of the study was to describe the effect of glucose, galactose and fructose content (0.00, 0.25, 0.50, 0.75 and 1.00% w/v) and pH (6, 7 and 8) on growth and decarboxylase activity of Serratia marcescens. Putrescine production was determined using the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. While the optimal pH for bacteria growth was 7?8, the decarboxylases showed maximal activity at pH 6. Monosaccharides stimulated both bacteria growth and putrescine formation at pH 6. On the contrary, addition of all monosaccharides tested caused inhibition of putrescine production in Serratia marcesncens at pH 7 and 8.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of selected monosaccharide on growth and putrescine production of Serratia marcescens

  • Popis výsledku anglicky

    Putrescine is low-molecular nitrogenous compound that is formed in foodstuffs mainly by microbial decarboxylation of the precursor - amino acid ornithine. The aim of the study was to describe the effect of glucose, galactose and fructose content (0.00, 0.25, 0.50, 0.75 and 1.00% w/v) and pH (6, 7 and 8) on growth and decarboxylase activity of Serratia marcescens. Putrescine production was determined using the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. While the optimal pH for bacteria growth was 7?8, the decarboxylases showed maximal activity at pH 6. Monosaccharides stimulated both bacteria growth and putrescine formation at pH 6. On the contrary, addition of all monosaccharides tested caused inhibition of putrescine production in Serratia marcesncens at pH 7 and 8.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plasty a kaučuk

  • ISSN

    0322-7340

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    XLIX

  • Číslo periodika v rámci svazku

    49-Speciál

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    30-32

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus