Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Assessment of nutritional parameters of native apple cultivars as new gene sources

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868139" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43868139 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/12:43908953

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Assessment of nutritional parameters of native apple cultivars as new gene sources

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Although there are tens of diff erent apple varieties in Europe, only some of them were purposefully bred and selected in the past. In spite of the fact that they can have outstanding nutritional and technological properties, the majority of them are ofonly a local importance. The objective of this study was to show and popularize altogether 35 local apple varieties which are typical of the conditions of Central Europe. However, their genetic uniqueness represents an irreplaceable ecological wealth andfor that reason these local varieties could become a new and outstanding source of nutrients and food. Today, they can be used not only for direct consumption and in food industry but also as a potential material for further breeding and selection. It was found out in our experiments that the highest content of total acids was shown by the variety 'Citronové zimní' (6.1 g.kg -1 of fresh matter). As far as the content of pectins was concerned, the highest levels were found out in the var

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of nutritional parameters of native apple cultivars as new gene sources

  • Popis výsledku anglicky

    Although there are tens of diff erent apple varieties in Europe, only some of them were purposefully bred and selected in the past. In spite of the fact that they can have outstanding nutritional and technological properties, the majority of them are ofonly a local importance. The objective of this study was to show and popularize altogether 35 local apple varieties which are typical of the conditions of Central Europe. However, their genetic uniqueness represents an irreplaceable ecological wealth andfor that reason these local varieties could become a new and outstanding source of nutrients and food. Today, they can be used not only for direct consumption and in food industry but also as a potential material for further breeding and selection. It was found out in our experiments that the highest content of total acids was shown by the variety 'Citronové zimní' (6.1 g.kg -1 of fresh matter). As far as the content of pectins was concerned, the highest levels were found out in the var

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LX

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    27-38

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus