Průzkum obsahu biogenních aminů a polyaminů ve vybraných pivech vyrobených na území České republiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868702" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43868702 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Průzkum obsahu biogenních aminů a polyaminů ve vybraných pivech vyrobených na území České republiky
Popis výsledku v původním jazyce
Během roku 2011 bylo posuzováno celkem 114 vzorků alkoholických a nealkoholických lahvových piv vyrobených v 28 pivovarech nacházejících se na území České republiky (vlastnická struktura nebyla zohledňována). Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Koncentrace histaminu, fenyletylaminu a tryptaminu ve zkoumaných vzorcích byly zanedbatelné. Stejně tak obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné hodnotit jako nízké. Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však bylavýznamná, a to zejména u alkoholických piv. U téměř 20 % testovaných vzorků alkoholických piv se součet koncentrací námi testovaných biogenních aminů pohyboval nad 100 mgl-1, kterou je již možné považovat obzvláště u alkoholických nápojů za toxikologickyvýznamnou.
Název v anglickém jazyce
Study of biogenicamines and polyaminesoccurrence in beermanufactured in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The aim of thesurveywas to test 114 samples of alcoholic and non-alcoholicbeersmanufactured in 28 breweries in the Czech Republic. Sixbiogenicamines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine and cadaverine) and twopolyamines (spermidine and spermine) weredetermined. Thebeersweresampledatthe end of theirshelf-life. Histamine, phenylethylamine, tryptamine, spermidine and sperminecontentswereevaluated as practicallynegligible. On theother hand, thelevels of tyramine, putrescine and cadaverine in many samples of beerweresignificant. In almost 20% of testedsamplestherewereobservedconcentrations of biogenicamines (total sum of 8 biogenicamines and polyamines) above 100 mgl-1. Such concentrationsshouldbeevaluated as detrimentalfromtoxicological point of view, particularlydue to alcoholdecreasing natural detoxifyingcapacitytowardstheamines.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GAP503%2F11%2F1417" target="_blank" >GAP503/11/1417: Produkce biogenních aminů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2012
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
127-129
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—