Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Průzkum obsahu biogenních aminů a polyaminů ve vybraných pivech vyrobených na území České republiky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868702" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43868702 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Průzkum obsahu biogenních aminů a polyaminů ve vybraných pivech vyrobených na území České republiky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Během roku 2011 bylo posuzováno celkem 114 vzorků alkoholických a nealkoholických lahvových piv vyrobených v 28 pivovarech nacházejících se na území České republiky (vlastnická struktura nebyla zohledňována). Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Koncentrace histaminu, fenyletylaminu a tryptaminu ve zkoumaných vzorcích byly zanedbatelné. Stejně tak obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné hodnotit jako nízké. Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však bylavýznamná, a to zejména u alkoholických piv. U téměř 20 % testovaných vzorků alkoholických piv se součet koncentrací námi testovaných biogenních aminů pohyboval nad 100 mgl-1, kterou je již možné považovat obzvláště u alkoholických nápojů za toxikologickyvýznamnou.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of biogenicamines and polyaminesoccurrence in beermanufactured in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of thesurveywas to test 114 samples of alcoholic and non-alcoholicbeersmanufactured in 28 breweries in the Czech Republic. Sixbiogenicamines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine and cadaverine) and twopolyamines (spermidine and spermine) weredetermined. Thebeersweresampledatthe end of theirshelf-life. Histamine, phenylethylamine, tryptamine, spermidine and sperminecontentswereevaluated as practicallynegligible. On theother hand, thelevels of tyramine, putrescine and cadaverine in many samples of beerweresignificant. In almost 20% of testedsamplestherewereobservedconcentrations of biogenicamines (total sum of 8 biogenicamines and polyamines) above 100 mgl-1. Such concentrationsshouldbeevaluated as detrimentalfromtoxicological point of view, particularlydue to alcoholdecreasing natural detoxifyingcapacitytowardstheamines.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GAP503%2F11%2F1417" target="_blank" >GAP503/11/1417: Produkce biogenních aminů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2012

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    127-129

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus