Nutriční a senzorická jakost jedlých květů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869403" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869403 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/12:00185024
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční a senzorická jakost jedlých květů
Popis výsledku v původním jazyce
Článek informuje o workshopu k problematice jedlých květů, který proběhl v červenci loňského roku na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. Účastníci byli seznámeni s novými poznatky o sortimentu jedlých květů, s jejich zdravotními přínosy ariziky a s možnostmi jejich využití při praktické přípravě pokrmů. Desítky jich shlédli ve fakultní zahradě, ochutnali a některé se naučili sami kulinářsky připravovat. Akce přines řadu zajímavých nových poznatků v několika tématických okruzích, o nichžje podrobněji referováno. Je zdůrazněno příznivé působení protektivních látek, které i v malých kvantech zvyšují imunitu člověka a snižují rizika tzv. civilizačních chorob (kardiovaskulárních, nádorových, diabetes aj.). V květech se nalézají cenné antioxidanty, fenolové látky, karotenoidy i flavonoidy aj. Cílem současné gastronomie je nejen nasycení, ale i estetika a zdokonalování chuti, vůní a vzhledu. K tomuto cíli přispívá též široký sortiment jedlých květů.
Název v anglickém jazyce
Nutritional and sensory quality of edible flowers
Popis výsledku anglicky
Article informs about the workshop ?Edible Flowers?, which took place in July last year at the Faculty of Horticulture of Mendel University, Lednice. Participants were informed about new knowledge of edible flowers, with their health benefits and risks and with the possibilities of their practical use in cooking. They watched dozens of them in a botanical garden, tasted and learned some culinary prepare yourself. The event brought a number of interesting new knowledges in several thematic areas, about them is more detailed reported. It is emphasized the positive effect of protective substances in small quanta enhance human immunity and reduce the risk of so-called civilization diseases (cardiovascular, cancer, diabetes, etc.). In the flowers are foundvaluable antioxidants, phenolic compounds, carotenoids, flavonoids, etc. The contemporary cuisine is not only for nutrition, but also improve the aesthetics and taste, aroma and appearance. For this goal also contributes a wide range of e
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
49-51
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—