Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční a senzorická jakost jedlých květů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869403" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869403 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/12:00185024

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční a senzorická jakost jedlých květů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek informuje o workshopu k problematice jedlých květů, který proběhl v červenci loňského roku na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. Účastníci byli seznámeni s novými poznatky o sortimentu jedlých květů, s jejich zdravotními přínosy ariziky a s možnostmi jejich využití při praktické přípravě pokrmů. Desítky jich shlédli ve fakultní zahradě, ochutnali a některé se naučili sami kulinářsky připravovat. Akce přines řadu zajímavých nových poznatků v několika tématických okruzích, o nichžje podrobněji referováno. Je zdůrazněno příznivé působení protektivních látek, které i v malých kvantech zvyšují imunitu člověka a snižují rizika tzv. civilizačních chorob (kardiovaskulárních, nádorových, diabetes aj.). V květech se nalézají cenné antioxidanty, fenolové látky, karotenoidy i flavonoidy aj. Cílem současné gastronomie je nejen nasycení, ale i estetika a zdokonalování chuti, vůní a vzhledu. K tomuto cíli přispívá též široký sortiment jedlých květů.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional and sensory quality of edible flowers

  • Popis výsledku anglicky

    Article informs about the workshop ?Edible Flowers?, which took place in July last year at the Faculty of Horticulture of Mendel University, Lednice. Participants were informed about new knowledge of edible flowers, with their health benefits and risks and with the possibilities of their practical use in cooking. They watched dozens of them in a botanical garden, tasted and learned some culinary prepare yourself. The event brought a number of interesting new knowledges in several thematic areas, about them is more detailed reported. It is emphasized the positive effect of protective substances in small quanta enhance human immunity and reduce the risk of so-called civilization diseases (cardiovascular, cancer, diabetes, etc.). In the flowers are foundvaluable antioxidants, phenolic compounds, carotenoids, flavonoids, etc. The contemporary cuisine is not only for nutrition, but also improve the aesthetics and taste, aroma and appearance. For this goal also contributes a wide range of e

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    49-51

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus