Fresh edible flowers of ornamental plants - A new source of nutraceutical foods
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43865625" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43865625 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2011.04.006" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2011.04.006</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2011.04.006" target="_blank" >10.1016/j.tifs.2011.04.006</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Fresh edible flowers of ornamental plants - A new source of nutraceutical foods
Popis výsledku v původním jazyce
Edible flowers contribute to the increase of aesthetic appearance of food, they are used during the cooking preparation, but more often they are mentioned in connection with biologically active substances. This review summarizes current knowledge about the usage of edible flowers of ornamental plants for human nutrition. The work describes the quality, sources, consumption, nutritional and sensory importance of edible flowers of ornamental plants. The significance of edible flowers of ornamental plantsis also evaluated from the aspect of potential health effect. It concerns mainly the influence of colorfulness, odorous and flavor components in relation to antioxidant activity, scavenging activity of reactive oxygen radicals and against cancer. We caninclude edible flowers of ornamental plants in the new source of nutraceuticals due to nutritional and chemoprotective value.
Název v anglickém jazyce
Fresh edible flowers of ornamental plants - A new source of nutraceutical foods
Popis výsledku anglicky
Edible flowers contribute to the increase of aesthetic appearance of food, they are used during the cooking preparation, but more often they are mentioned in connection with biologically active substances. This review summarizes current knowledge about the usage of edible flowers of ornamental plants for human nutrition. The work describes the quality, sources, consumption, nutritional and sensory importance of edible flowers of ornamental plants. The significance of edible flowers of ornamental plantsis also evaluated from the aspect of potential health effect. It concerns mainly the influence of colorfulness, odorous and flavor components in relation to antioxidant activity, scavenging activity of reactive oxygen radicals and against cancer. We caninclude edible flowers of ornamental plants in the new source of nutraceuticals due to nutritional and chemoprotective value.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Trends in Food Science and Technology
ISSN
0924-2244
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
561-569
Kód UT WoS článku
000297525900004
EID výsledku v databázi Scopus
—