Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fresh edible flowers of ornamental plants - A new source of nutraceutical foods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43865625" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43865625 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2011.04.006" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2011.04.006</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2011.04.006" target="_blank" >10.1016/j.tifs.2011.04.006</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fresh edible flowers of ornamental plants - A new source of nutraceutical foods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Edible flowers contribute to the increase of aesthetic appearance of food, they are used during the cooking preparation, but more often they are mentioned in connection with biologically active substances. This review summarizes current knowledge about the usage of edible flowers of ornamental plants for human nutrition. The work describes the quality, sources, consumption, nutritional and sensory importance of edible flowers of ornamental plants. The significance of edible flowers of ornamental plantsis also evaluated from the aspect of potential health effect. It concerns mainly the influence of colorfulness, odorous and flavor components in relation to antioxidant activity, scavenging activity of reactive oxygen radicals and against cancer. We caninclude edible flowers of ornamental plants in the new source of nutraceuticals due to nutritional and chemoprotective value.

  • Název v anglickém jazyce

    Fresh edible flowers of ornamental plants - A new source of nutraceutical foods

  • Popis výsledku anglicky

    Edible flowers contribute to the increase of aesthetic appearance of food, they are used during the cooking preparation, but more often they are mentioned in connection with biologically active substances. This review summarizes current knowledge about the usage of edible flowers of ornamental plants for human nutrition. The work describes the quality, sources, consumption, nutritional and sensory importance of edible flowers of ornamental plants. The significance of edible flowers of ornamental plantsis also evaluated from the aspect of potential health effect. It concerns mainly the influence of colorfulness, odorous and flavor components in relation to antioxidant activity, scavenging activity of reactive oxygen radicals and against cancer. We caninclude edible flowers of ornamental plants in the new source of nutraceuticals due to nutritional and chemoprotective value.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Trends in Food Science and Technology

  • ISSN

    0924-2244

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    561-569

  • Kód UT WoS článku

    000297525900004

  • EID výsledku v databázi Scopus