Význam a hodnota jedlých květů ve výživě člověka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871727" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871727 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam a hodnota jedlých květů ve výživě člověka
Popis výsledku v původním jazyce
V globálním měřítku lidé stále více zaměřují pozornost na atraktivní a chutné pokrmy. Jak kvalita potravin, tak estetické aspekty přispívají ke vzniku konzumovaných pokrmů. Atraktivita a přitažlivost jednotlivých jídel by mohla být posílena těmito jedlými květy . Rovněž jsou důležité nové informace týkající se složení nutričních hodnot jedlých květů a představují dostatečný důvod pro jejich konzumaci. Cílem této studie je přispět k popularizaci vybraných jedlých květů okrasných rostlin týkajících se celkem 15 druhů. Květy byly použity k určení jejich antioxidační kapacity kolísající v rozsahu od 4,11 do 7,94 g ekvivalentu kyseliny askorbové (AAE) / kg čerstvé hmotnosti. Korelační koeficienty mezi antioxidační kapacitou a obsahem celkových polyfenolů aflavonoidů byly r2 = 0,9705 a r2 = 0,7861, resp. Kromě toho, výsledky byly doplněny novými údaji o minerálním složení jedlých květů (většina z nich není dostupná v literatuře). Nejvyšší hladiny minerálních látek byly pozorovány u květů dr
Název v anglickém jazyce
The importance and value of edible flowers in human nutrition
Popis výsledku anglicky
On a global scale, people are more demanding attractive and tasty food. Both the quality of foodstuffs and aesthetic aspects contribute to appearance of consumed meals. The attraction and appeal of individual dishes could be enhanced by edible flowers. New information concerning composition and nutritional value of edible flowers is also important and represents a sufficient reason for their consumption. The aim of this study is to contribute to the popularization of some selected edible flowers of ornamental plants involving altogether 15 species. The flowers were used to determine their antioxidant capacity fluctuating between 4,11 and 7,94 g of ascorbic acid equivalents (AAE) / kg of fresh mass (FM). Correlation coefficients existing between antioxidant capacity and the contents of total phenolics and flavonoids were r2 = 0,9612 and r2 = 0,7715, respectively. Moreover, the results were supplemented with new data about the mineral composition of edible flowers (mostly, they are not i
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Nové smery vo výžive a v životnom štýle l'udí
ISBN
978-80-558-0629-7
Počet stran výsledku
26
Strana od-do
201-226
Počet stran knihy
442
Název nakladatele
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Místo vydání
Nitra
Kód UT WoS kapitoly
—