Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Edible flowers - A new promising source of mineral elements in human nutrition

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43867978" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43867978 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/12:00199676

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules17066684" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3390/molecules17066684</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules17066684" target="_blank" >10.3390/molecules17066684</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Edible flowers - A new promising source of mineral elements in human nutrition

  • Popis výsledku v původním jazyce

    On a global scale, people are demanding more attractive and tasty food. Both the quality of foodstuffs and aesthetic aspects contribute to the appearance of consumed meals. The attraction and appeal of individual dishes could be enhanced by edible flowers. New information concerning the composition and nutritional value of edible flowers is also important and represents a sufficient reason for their consumption. The aim of this study is to contribute to the popularization of some selected edible flowersof ornamental plants involving altogether 12 species. The flowers were used to determine their antioxidant capacity, which fluctuated between 4.21 and 6.96 g of ascorbic acid equivalents (AAE)/kg of fresh mass (FM). Correlation coefficients between antioxidant capacity and the contents of total phenolics and flavonoids were r(2) = 0.9705 and r(2) = 0.7861, respectively. Moreover, the results were supplemented with new data about the mineral composition of edible flowers (mostly, not fou

  • Název v anglickém jazyce

    Edible flowers - A new promising source of mineral elements in human nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    On a global scale, people are demanding more attractive and tasty food. Both the quality of foodstuffs and aesthetic aspects contribute to the appearance of consumed meals. The attraction and appeal of individual dishes could be enhanced by edible flowers. New information concerning the composition and nutritional value of edible flowers is also important and represents a sufficient reason for their consumption. The aim of this study is to contribute to the popularization of some selected edible flowersof ornamental plants involving altogether 12 species. The flowers were used to determine their antioxidant capacity, which fluctuated between 4.21 and 6.96 g of ascorbic acid equivalents (AAE)/kg of fresh mass (FM). Correlation coefficients between antioxidant capacity and the contents of total phenolics and flavonoids were r(2) = 0.9705 and r(2) = 0.7861, respectively. Moreover, the results were supplemented with new data about the mineral composition of edible flowers (mostly, not fou

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    6672-6683

  • Kód UT WoS článku

    000305800400033

  • EID výsledku v databázi Scopus