Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jedlé květy - nutraceutický a gastronomický význam

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869426" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869426 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jedlé květy - nutraceutický a gastronomický význam

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sortiment jedlých květů dnes nabízí několik desítek druhů s velkým počtem tvarově, barevně a chuťově pestrých květů, ve světové kuchyni využívaných ke zlepšení vzhledu (barvení pokrmů, dekorace), chuti, vůně a k přípravě pokrmů. Jedlé květy jsou však stále častěji zmiňovány v souvislosti s biologicky aktivními látkami. Cílem práce je shrnout současné poznatky o využití jedlých květů pro lidskou výživu. Práce popisuje jakost, zdroje, konzumaci, nutriční a senzorický význam jedlých květů. Za zdroje jedlých květů můžeme považovat jedlé květy okrasných rostlin, zeleninové jedlé květy, jedlé květy léčivých rostlin a jedlé květy ovocných rostlin. Význam jedlých květů rostlin je také hodnocen z hlediska potenciálních zdravotních účinků. Jedná se především o vliv barevnosti, vonných a chuťových složek ve vztahu k antioxidační aktivitě, úbytkové aktivitě volných radikálů i působení například proti nádorovým onemocněním. Obsah běžných složek jedlých květů (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy) s

  • Název v anglickém jazyce

    Edible Flowers - Nutraceutical and Gastronomic Importance

  • Popis výsledku anglicky

    Today, the assortment of edible flowers offers a several tens of species of inflorescences, which differ in shape, color and taste, and these are used worldwide to improve appearance (food coloring, decoration), taste, smell and preparation of dishes. The edible flowers are more often mentioned in connection with biologically active substances. The aim of this work is summarized current knowledge about usage of edible flowers for human nutrition. The work describes quality, source, consummation, nutritive and sensory sense of edible flowers. The sources of edible flowers are edible flowers of ornamental plants, edible flowers of vegetable, herbs and fruit. Importance of edible flowers is also evaluated from aspect of potential health effect. It concernmainly about influence of colorfulness, odorous and flavor components on the subject of antioxidant activity, scavenging activity of reactive oxygen radicals and against cancer action. The content of ordinary components of edible flowers

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek Biologické a nutriční hodnoty potravin

  • ISBN

    978-80-86380-64-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    46-47

  • Název nakladatele

    Ing. Václav Helán - 2 THETA

  • Místo vydání

    Český Těšín

  • Místo konání akce

    Kroměříž

  • Datum konání akce

    26. 9. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku