Jedlé květy - nutraceutický a gastronomický význam
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869426" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869426 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jedlé květy - nutraceutický a gastronomický význam
Popis výsledku v původním jazyce
Sortiment jedlých květů dnes nabízí několik desítek druhů s velkým počtem tvarově, barevně a chuťově pestrých květů, ve světové kuchyni využívaných ke zlepšení vzhledu (barvení pokrmů, dekorace), chuti, vůně a k přípravě pokrmů. Jedlé květy jsou však stále častěji zmiňovány v souvislosti s biologicky aktivními látkami. Cílem práce je shrnout současné poznatky o využití jedlých květů pro lidskou výživu. Práce popisuje jakost, zdroje, konzumaci, nutriční a senzorický význam jedlých květů. Za zdroje jedlých květů můžeme považovat jedlé květy okrasných rostlin, zeleninové jedlé květy, jedlé květy léčivých rostlin a jedlé květy ovocných rostlin. Význam jedlých květů rostlin je také hodnocen z hlediska potenciálních zdravotních účinků. Jedná se především o vliv barevnosti, vonných a chuťových složek ve vztahu k antioxidační aktivitě, úbytkové aktivitě volných radikálů i působení například proti nádorovým onemocněním. Obsah běžných složek jedlých květů (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy) s
Název v anglickém jazyce
Edible Flowers - Nutraceutical and Gastronomic Importance
Popis výsledku anglicky
Today, the assortment of edible flowers offers a several tens of species of inflorescences, which differ in shape, color and taste, and these are used worldwide to improve appearance (food coloring, decoration), taste, smell and preparation of dishes. The edible flowers are more often mentioned in connection with biologically active substances. The aim of this work is summarized current knowledge about usage of edible flowers for human nutrition. The work describes quality, source, consummation, nutritive and sensory sense of edible flowers. The sources of edible flowers are edible flowers of ornamental plants, edible flowers of vegetable, herbs and fruit. Importance of edible flowers is also evaluated from aspect of potential health effect. It concernmainly about influence of colorfulness, odorous and flavor components on the subject of antioxidant activity, scavenging activity of reactive oxygen radicals and against cancer action. The content of ordinary components of edible flowers
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek Biologické a nutriční hodnoty potravin
ISBN
978-80-86380-64-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
46-47
Název nakladatele
Ing. Václav Helán - 2 THETA
Místo vydání
Český Těšín
Místo konání akce
Kroměříž
Datum konání akce
26. 9. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—