Prediction of protein fractions distribution in wheat (Triticum aestivum L.) mill products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F13%3A43869690" target="_blank" >RIV/70883521:28110/13:43869690 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/13:00216658
Výsledek na webu
<a href="http://www.akademiai.com/content/f0365v44l28vw134/" target="_blank" >http://www.akademiai.com/content/f0365v44l28vw134/</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1556/CRC.2013.0012" target="_blank" >10.1556/CRC.2013.0012</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Prediction of protein fractions distribution in wheat (Triticum aestivum L.) mill products
Popis výsledku v původním jazyce
The research was conducted to describe distribution of protein fractions in wheat (Triticum aestivum L.) mill products (semolina, flour and bran) and evaluate the possibility of prediction of protein fractions distribution from values of bread-making quality (protein and gluten content, Zeleny sedimentation volume) evaluated on wholemeal and specific flour. The content of protein fractions was determined by size-exclusion high performance liquid chromatography. Significantly highest glutenin content wasfound in flour (5.01%). The investigated mill products did not differ in gliadin content, the content of albumin/globulin fraction reached the highest values in bran (3.60%). The model of prediction of glutenin and gliadin content in mill products explained 31-62% and 83-92% of the original variability. The protein fractions distribution in wheat mill products could be satisfactorily predicted from known values of protein and gluten content evaluated on wholemeal and Zeleny sedimentatio
Název v anglickém jazyce
Prediction of protein fractions distribution in wheat (Triticum aestivum L.) mill products
Popis výsledku anglicky
The research was conducted to describe distribution of protein fractions in wheat (Triticum aestivum L.) mill products (semolina, flour and bran) and evaluate the possibility of prediction of protein fractions distribution from values of bread-making quality (protein and gluten content, Zeleny sedimentation volume) evaluated on wholemeal and specific flour. The content of protein fractions was determined by size-exclusion high performance liquid chromatography. Significantly highest glutenin content wasfound in flour (5.01%). The investigated mill products did not differ in gliadin content, the content of albumin/globulin fraction reached the highest values in bran (3.60%). The model of prediction of glutenin and gliadin content in mill products explained 31-62% and 83-92% of the original variability. The protein fractions distribution in wheat mill products could be satisfactorily predicted from known values of protein and gluten content evaluated on wholemeal and Zeleny sedimentatio
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cereal Research Communications
ISSN
0133-3720
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
440-447
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—