Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Způsob výroby vína se zachovanou přírodní antioxidační kapacitou a nízkým obsahem SO2

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871364" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871364 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/304/304727.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/304/304727.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Způsob výroby vína se zachovanou přírodní antioxidační kapacitou a nízkým obsahem SO2

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Způsob výroby vína se zachovanou přírodní antioxidační kapacitou a s nízkým obsahem SO2 spočívá v tom, že u vstupní suroviny se provede stanovení obsahu biologicky aktivních látek (BAL) a ekvivalentní určení přírodní antioxidační kapacity (PAK), vstupní surovina se podrobí jednotlivým technologickým etapám procesu zpracování, během něhož se ve všech předem stanovených kritických bodech těchto technologických etap provede zjištění změny obsahu BAL-PAK, takto zjištěný pokles obsahu BAL (PAK) se nahradí ekvivalentní dávkou SO2 jako látky se syntetickou antioxidační kapacitou (SAK) v přebytku až do 40 mg/l u bílého vína nebo 30 mg/l u červeného vína (20% z normativu SO2 pro tato vína bez zvýšeného obsahu cukru). Celková antioxidační kapacita na výstupu z technologického procesu výroby vína je tvořena až z 35 % přírodní antioxidační kapacitou a zbytek je tvořen SAK – podílem SO2. Kritické body přitom představuje a) ukončení lisování hroznů za zís kání hroznové šťávy, b) ukončení kvašení moštu před separací kvasnic a bentonitových kalů, c) vyzrávání 3 až 4 týdny po separaci kvasnic a bentonitových kalů, d) ukončení technologického procesu výroby vína před plněním do lahví nebo před zpracováním na další produkty na bázi vína, e) příprava k dodatečné manipulaci, jako je přečerpávání, filtrace, transport.

  • Název v anglickém jazyce

    Process for preparing wine with maintained natural antioxidative capacity and low content of SO2

  • Popis výsledku anglicky

    The invented process for preparing wine with maintained natural antioxidative capacity and low content of SO2 is characterized by determining the content of biologically active substance (BAL) in the starting material and by carrying out equivalent determination of a natural antioxidative capacity (PAK), subjecting the starting material to individual processing steps during which the determination of change in the content of BAL – PAK is carried out in each processing step in a predetermined critical points thereof. So determined drop of the BAL (PAK) content is then substituted by an equivalent dosage of SOi2 as a substance with a synthetic antioxidative capacity (SAK) and namely in an excess of up to 40 mg/l in a white wine or 30 mg/l in a red wine (20 percent of the SOi2 standard for these wines without increased amount of sugar). The total antioxidative capacity at the output of the wine preparation processing steps consists of up to 35 percent of the natural antioxidative capacit y and the balance is SAK – with the share of SOi2. At the same time, the critical points are as follows: a) finish of wine grape pressing in order to obtain wine grape juice, b) finish of the wine grape juice fermentation prior separation of yeast and bentonite sludge, c) ripening for a period of 3 to 4 weeks after separation of yeast and bentonite sludge, d) finish of wine preparation technological process prior filling thereof in bottles or prior processing thereof to other wine-based products, e) preparation for additional handling such as pumping, filtration and transportation.

Klasifikace

  • Druh

    P - Patent

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    304727

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

    30. 7. 2014

  • Název vlastníka

    Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence