The impact of ternary mixtures composed of sodium phosphate and citrate salts on processed cheese spreads hardness
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871680" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871680 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The impact of ternary mixtures composed of sodium phosphate and citrate salts on processed cheese spreads hardness
Popis výsledku v původním jazyce
The scope of this study was to describe the dependence of hardness of processed cheese spreads on the composition of ternary mixtures of emulsifying salts (trisodium citrate (TSC), disodium hydrogenphosphate (DSP), tetrasodium diphosphate (TSPP), and sodium salt of polyphosphate (P20)) after a 30 day storage period. Three types of ternary mixtures (DSP:TSPP:TSC; DSP:TSC:P20; TSC:TSPP:P20) were studied and their composition was utilized at shifting proportions with a step of 20%. The effects were studiedin samples (i) with pH adjustment (target values within the interval of 5.60?5.80); and, (ii) without pH adjustment. All analyses were performed after 30 days of storage at 6 °C. At constant P20 content (<= 60%) in the ternary mixture an increase on hardness was observed at a DSP:TSPP ratio (~ 1:1?3:4). Moreover, when ternary mixtures with TSC and TSPP were used (at zero content of the rest of salts in the ternary mixture), the products consisting of TSC and TSPP (~ 1:1) were the hardes
Název v anglickém jazyce
The impact of ternary mixtures composed of sodium phosphate and citrate salts on processed cheese spreads hardness
Popis výsledku anglicky
The scope of this study was to describe the dependence of hardness of processed cheese spreads on the composition of ternary mixtures of emulsifying salts (trisodium citrate (TSC), disodium hydrogenphosphate (DSP), tetrasodium diphosphate (TSPP), and sodium salt of polyphosphate (P20)) after a 30 day storage period. Three types of ternary mixtures (DSP:TSPP:TSC; DSP:TSC:P20; TSC:TSPP:P20) were studied and their composition was utilized at shifting proportions with a step of 20%. The effects were studiedin samples (i) with pH adjustment (target values within the interval of 5.60?5.80); and, (ii) without pH adjustment. All analyses were performed after 30 days of storage at 6 °C. At constant P20 content (<= 60%) in the ternary mixture an increase on hardness was observed at a DSP:TSPP ratio (~ 1:1?3:4). Moreover, when ternary mixtures with TSC and TSPP were used (at zero content of the rest of salts in the ternary mixture), the products consisting of TSC and TSPP (~ 1:1) were the hardes
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z XVI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-670-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
7-9
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—