Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of composition of ternary mixtures containing phosphate and citrate emulsifying salts on selected textural properties of spreadable processed cheese

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F15%3A43872964" target="_blank" >RIV/70883521:28110/15:43872964 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2014.12.009" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2014.12.009</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2014.12.009" target="_blank" >10.1016/j.idairyj.2014.12.009</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of composition of ternary mixtures containing phosphate and citrate emulsifying salts on selected textural properties of spreadable processed cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ternary mixtures consisting of phosphate and citrate emulsifying salts were studied for their impact on selected textural properties (especially hardness) of processed cheese spreads over a 30 day storage period at 6+-2oC. Two different groups of sampleswere manufactured, one with pH adjustment (target values within the interval of 5.60-5.80) and one without pH adjustment. When binary mixtures with trisodium citrate (TSC) and tetrasodium diphosphate (TSPP) were used (with zero content of the other salts tested in the ternary mixture), the products consisting of TSC and TSPP at a ratio of approximately 1:1 were the hardest. Increasing the content of TSC, TSPP and/or sodium salt of polyphosphate and decreasing that of disodium hydrogen phosphate (DSP) in ternary mixtures resulted in the increasing of the hardness of processed cheese. The absolute values of processed cheese hardness significantly changed as a result of pH adjustment.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of composition of ternary mixtures containing phosphate and citrate emulsifying salts on selected textural properties of spreadable processed cheese

  • Popis výsledku anglicky

    Ternary mixtures consisting of phosphate and citrate emulsifying salts were studied for their impact on selected textural properties (especially hardness) of processed cheese spreads over a 30 day storage period at 6+-2oC. Two different groups of sampleswere manufactured, one with pH adjustment (target values within the interval of 5.60-5.80) and one without pH adjustment. When binary mixtures with trisodium citrate (TSC) and tetrasodium diphosphate (TSPP) were used (with zero content of the other salts tested in the ternary mixture), the products consisting of TSC and TSPP at a ratio of approximately 1:1 were the hardest. Increasing the content of TSC, TSPP and/or sodium salt of polyphosphate and decreasing that of disodium hydrogen phosphate (DSP) in ternary mixtures resulted in the increasing of the hardness of processed cheese. The absolute values of processed cheese hardness significantly changed as a result of pH adjustment.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Dairy Journal

  • ISSN

    0958-6946

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    44

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    37-43

  • Kód UT WoS článku

    000349757900006

  • EID výsledku v databázi Scopus