Údržnost pepře černého a bílého
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871704" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871704 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Údržnost pepře černého a bílého
Popis výsledku v původním jazyce
V práci je řešena údržnost fenolických látek mletého pepře černého a bílého s různou dobou použitelnosti. Obsah sušiny a popele během skladování vykazoval stálost (rozdíly byly nízké a statisticky neprůkazné). U pepře černého došlo vlivem délky skladování k průměrnému poklesu fenolických látek o 46,7 %, u pepře bílého o 42,4 %. U pepře černého došlo k nejvyššímu poklesu u kyseliny gallicové (74,1 %), katechinu (63,5 %) a rutinu (56.5%). U pepře bílého došlo k nejvyššímu poklesu u kyseliny kávové (66,6 %), rutinu (62,1 %) a resveratrolu (35,6 %). Kvalitu koření ovlivňují podmínky skladování a obalový material.
Název v anglickém jazyce
Pepper Shelf-life Black and White
Popis výsledku anglicky
Present study deals with the preservation of phenolic compounds in samples of black pepper and white pepper with various lengths of shelf life. Amounts of dry weight and ash showed constancy during the storage (differences were low and statistically inconclusive). In the case of black pepper sample, the average decrease of phenolic compounds caused by the influence of storage length was 46,7 %; 42,4 % in the case of white pepper sample. In black pepper sample, the highest drop was observed in gallic acid (74,1 %), catechin (63,5 %) and rutin (56,5 %). In white pepper sample, the highest decrease was noticed in caffeic acid (66,6 %), rutin (62,1 %) and resveratrol (35,6 %). Broadly, the quality of spice is influenced by conditions during the storage andalso by the packaging material.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín
ISBN
978-80-552-1162-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
203-206
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Smolenice
Datum konání akce
27. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—