Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Formation, Degradation, and Detoxification of Putrescine by Foodborne Bacteria: A Review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871820" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871820 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28610/14:43871820

  • Výsledek na webu

    <a href="http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12099/abstract;jsessionid=E2F64240B5EAC4EC0E2EB91AE0509931.f02t01" target="_blank" >http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12099/abstract;jsessionid=E2F64240B5EAC4EC0E2EB91AE0509931.f02t01</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/1541-4337.12099" target="_blank" >10.1111/1541-4337.12099</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Formation, Degradation, and Detoxification of Putrescine by Foodborne Bacteria: A Review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biogenic amines (BAs) represent a considerable toxicological risk in some food products. Putrescine is one of the most common BAs in food. Its increased occurrence in food may lead to alimentary poisoning, due to enhancement of the toxic effects of other BAs, and also to lower quality of food, this amine is potentially carcinogenic. Increased occurrence of putrescine in food is mainly due to the bacterial metabolism of the Gram-negative as well as Gram-positive bacteria present. The bacterial metabolism of putrescine is very specific due to its complexity (in comparison with the metabolism of other BAs). There are 3 distinct known pathways leading toward the formation of putrescine, in some splices involving up to 6 different enzymes. The existence of more metabolic pathways and the possibility of their simultaneous use by different bacteria complicate the specification of the best conditions for food production and storage, which could lead to a lower content of putrescine. This review provides a summary of the existing knowledge about putrescine production and detection (mainly detection of specific genes for different enzymes using polymerase chain reaction) in both starter and contaminating microorganisms. Thus, this comprehensive review gives a useful overview for further research.

  • Název v anglickém jazyce

    Formation, Degradation, and Detoxification of Putrescine by Foodborne Bacteria: A Review

  • Popis výsledku anglicky

    Biogenic amines (BAs) represent a considerable toxicological risk in some food products. Putrescine is one of the most common BAs in food. Its increased occurrence in food may lead to alimentary poisoning, due to enhancement of the toxic effects of other BAs, and also to lower quality of food, this amine is potentially carcinogenic. Increased occurrence of putrescine in food is mainly due to the bacterial metabolism of the Gram-negative as well as Gram-positive bacteria present. The bacterial metabolism of putrescine is very specific due to its complexity (in comparison with the metabolism of other BAs). There are 3 distinct known pathways leading toward the formation of putrescine, in some splices involving up to 6 different enzymes. The existence of more metabolic pathways and the possibility of their simultaneous use by different bacteria complicate the specification of the best conditions for food production and storage, which could lead to a lower content of putrescine. This review provides a summary of the existing knowledge about putrescine production and detection (mainly detection of specific genes for different enzymes using polymerase chain reaction) in both starter and contaminating microorganisms. Thus, this comprehensive review gives a useful overview for further research.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GAP503%2F11%2F1417" target="_blank" >GAP503/11/1417: Produkce biogenních aminů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety

  • ISSN

    1541-4337

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    19

  • Strana od-do

    1012-1030

  • Kód UT WoS článku

    000340530000013

  • EID výsledku v databázi Scopus